Hopp til innhold

– Søsteren min blir «mormor» til barnet mitt

Den vordende alenemoren Nina Wester lurer på hvorfor Norge ikke vil hjelpe enslige til å bli forelder. Selv måtte hun til utlandet for å få oppfylt sitt store ønske om å bli mor.

Nina Wester

Nina Wester reagerer på at Norge ikke gir enslige assistert befruktning.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

I juni kommer ei lita jente til verden. Et lite menneske som vil få så mye kjærlighet og omsorg at det vil veie opp for mangelen av en far. Det mener hennes mor, Nina Wester, bedre kjent som regissør, og avtroppende sjef ved Hålogaland Teater i Tromsø.

– Jeg har familie og venner rundt meg som skal hjelpe meg, og det var noe av det jeg vurderte før valget om å få barn ble tatt. Vil jeg dette nok, og er det nok for et barn å bare ha meg, sier Wester til NRK.

Hun valgte StorkKlinik i København i Danmark. En fertilitetsklinikk som siden 1999 har hjulpet kvinner med å få oppfylt ønsket om et barn.

Nina Wester

Graviditetstesten til Nina Wester, som viser at hun blir mamma for første gang til sommeren.

Foto: Nina Wester

– Nå har flere og flere land gitt enslige denne muligheten, og jeg lurer på hvorfor ikke Norge kan tillate det, sier den gravide kvinnen.

Forbudt i Norge

I Danmark har assistert befruktning vært tillatt i flere år, mens det fra 1. april 2016 blir tillatt også i Sverige.

Men fortsatt tillater ikke norsk lov eggdonasjon, assistert befruktning til enslige eller at en kvinne bærer frem og føder et barn for en annen person eller et par (surrogati).

Hallvard Kvale

Hallvard Kvale er kommunikasjonssjef i Bioteknologirådet.

Foto: PRIVAT FOTO

– Regjeringen har startet en evaluering av bioteknologiloven, og det kommer en stortingsmelding om dette til høsten. Vi har ingen signaler om hva meldinga kommer til å inneholde i forhold til ensliges mulighet til assistert befruktning, sier kommunikasjonssjef i Bioteknologirådet, til NRK.

Kun for ressurssterke

41-åringen har selv betalt mellom 100 000–150 000 kroner for å bli gravid. Hadde hun fått behandlingen i Norge, ville hun kun betalt en liten egenandel.

– I og med at det koster så mye, blir det kun ressurssterke mennesker som kan benytte seg av ordningen. Jeg vet om mange enslige kvinner som har lyst på barn, men som ikke har råd til det.

Barnet får vite om sitt opphav

Nina Wester

Nina Wester gleder seg til å møte datteren i magen.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Jeg har en åpen donor, og det var viktig for meg. Jeg vil at barnet skal få muligheten til å vite hvem hun har som far, sier Wester.

Hun vil likevel ha debatt om endrede familiestrukturer, og at det ikke bare er kjernefamilien som gjelder lenger.

– Ingen av mine foreldre er i live, men min søster som bor i samme hus som meg blir jo egentlig tante til barnet mitt. Men jeg har omdefinert rollen, så søsteren min blir «mormor» til barnet.

Nina Wester blir i første omgang eneforsørger for sin datter.

– Men jeg håper at jeg på sikt møter en mann eller en kvinne som jeg kan leve sammen med.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark