Hopp til innhold

– Radikale ønsker at alle skal være redde

– Vi må overvinne frykten. Vi skal ikke gi slipp på friheten. Det er viktig at vi står sammen, sier Yousef Bartho Assidiq.

Radikalisering

150 elever satt som tente lys i over en time og lyttet til de tre representantene fra JustUnity.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Radikalisering må møtes med åpenhet og diskusjon, sier Assidiq i organisasjonen JustUnity. De har som formål å gi kunnskap og forståelse om årsaker til radikalisering, slik at dette kan motarbeides.

Onsdag var det diskusjonsmøte med elever på Heggen videregående skole i Harstad om temaet i lys av terroren i Paris.

– Radikale ønsker at alle skal være redde. De vil gjøre det vanskelig å bo i Vesten også for muslimer, sa Faten Mahdi Al-Hussaini til elevene.

Hun ble kjent da hun i fjor holdt en kraftfull appell under demonstrasjonen mot IS. Hun har vunnet Bergensenprisen for sin modige stemme, og han har i mange år aktivt utfordret ekstreme ideologier.

Al-Hussaini er fra Irak og har personlig følt ekstremisme og terrorisme på kroppen.

Skolemøte Heggen vgs

Elevene fikk etterpå stille spørsmål om radikalisering og ekstremisme.

Foto: Nils Mehren / NRK

En del av Profetens Ummah

Assidiq er fra Tønsberg, og er konvertitt fra kristendom til islam. Han ble fanget opp av ekstreme, og i et års tid var han blant de ekstreme islamistene i dette landet, kjent som Profetens Ummah.

– Jeg måtte ta valget, ekstremismen eller familien. Jeg innså at jeg ikke kunne støtte gruppa lenger, jeg innså hvor ekstrem jeg var blitt. Først da jeg brøt ut ble jeg en ekte muslim, sier Assidiq.

– Tilfeldig hvem som blir radikalisert

– Det er vanskelig å vite hvor mange ekstremister det er i Europa, sier Siri Seim Sønstelie.

Hun har selv opplevd terror. Som overlevende fra Utøya har hun skrevet boken «Pappa – jeg lever», og tatt høyere utdanning om temaet.

– De kan være frustrerte unge, det er de som er ideologiske. Det er tilfeldig hvem som blir radikalisert, sier Seim Sønstelie.

– Hvem kan bli ekstremist?

– Det kan være hvem som helst, var svaret fra de tre. De med fordommer, de som er i utenforskapet, unge som ikke får seg jobb og som ikke kjenner seg hjemme i vårt samfunn. De kan fort bli fanget opp av grupper som aksepterer dem.

– Jiihad, eller Hellig krig, er misforstått. Jiihad handler mest av alt om krigen om deg selv. Bli kvitt forfengelighet, arroganse og slike ting. Ta liv ligger ikke til islam, mener Al-Hussaini.

– Hvordan forhindre at unge blir ekstreme?

– Jeg er opptatt av vi snakker med hverandre og ikke om hverandre. Det handler om å bli sett, ofte skal det ikke mer til enn et lite hei, sa Al-Hussaini.

– Ta steget, vi må snakke med hverandre, få kunnskap. Vis respekt for dine medmennesker. Det er vårt våpen mot ekstremisme, det vil bryte ned fordommer.

Det er de tre enige om, som også mener det er viktig at muslimske ledere tar ansvar og i klartekst tar avstand fra vold.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark