Hopp til innhold

– Nå får vi flere filmer produsert i nord

Det nye nordnorske filmfondet skal samarbeide tett med reiselivet og ha kontorer i Bodø og Tromsø.

Bjørn Eirik Olsen

Bjørn Eirik Olsen har ledet arbeidsgruppa for et felles, nordnorsk filmfond.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Arbeidet med et felles nordnorsk filmfond er snart i mål. En arbeidsgruppe oppnevnt av de nordnorske fylkeskommunene har nå levert sitt forslag til hvordan det nye fondet skal se ut.

– Tidligere var den nordnorske filmbransjen preget av uenighet og mangel på samarbeid. Nå får vi til en felles satsing – et felles løft. Målet er å bygge en sterk og bærekraftig filmindustri i Nord-Norge, sier leder for arbeidsgruppa, Bjørn Eirik Olsen til NRK.

– Vi skal ikke bli verdensmestere, men vi skal ha basiskompetanse innen produksjon, distribusjon og casting slik at flere filmproduksjoner blir lagt til landsdelen.

I dag kan filmskapere og produsenter søke støtte fra seks regionale filmfond – to i Nord-Norge, to på Vestlandet, ett i Midt-Norge og ett på Innlandet. Filmer som «Bølgen», «Kraftidioten» og «Børning» har alle blitt delfinansiert av de regionale filmfondene.

Nå skal antallet fond halveres, etter krav fra kulturministeren. I filmmeldingen Thorhild Widvey la frem i mai, tok hun til orde for færre, men sterkere regionale filmfond. Kun de konsoliderte fondene vil få penger over statsbudsjettet.

Fra filmen Børning

Actionfilmen «Børning» var fjorårets mest sette norske kinofilm. Den ble delfinansiert av Filmfond Nord – det regionale filmfondet for Nordland og Finnmark.

Skal ledes fra Bodø og Tromsø

I nord skal det nye fondet hete Filmfond Nord-Norge og eies av de tre fylkeskommunene.

Troms og Nordland går inn med 2,4 millioner kroner hver, Finnmark med halvparten. I tillegg vil Sparebank 1 Nord-Norges Kulturnæringsstiftelse gå inn med to millioner kroner.

Fondet får to ansatte, med Bodø og Tromsø som arbeidssted. De skal ikke sitte i samme hus som resten av filmbransjen, for å unngå trøbbel med habilitet. I stedet skal fondet samlokaliseres med Nordnorsk Reiseliv.

–Et nært samarbeid mellom filmbransjen og reiselivet er naturlig, blant annet på grunn av den kommende incentivordningen, sier Bjørn Eirik Olsen.

Bølgen

«Bølgen» er årets best besøkte kinofilm i Norge. Den ble delfinansiert av Fuzz i Bergen.

Foto: Nordisk Film Distribusjon AS

Muskler til markedsføring

Også i sør er konsolideringsprosessene i full gang.

Filminvest Midt-Norge skal slås sammen med Film 3 på Innlandet. Fondet skal hete FilmInvest3 og får kontorer på Lillehammer og Trondheim.

På vestlandet skal Fuzz i Bergen slås sammen med FilmKraft Fond i Rogaland. Fortsatt gjenstår utfordringer rundt eierbrøk og finansieringsnøkkel, men når det er ryddet på plass, vil man få et filmfond med muskler til blant annet markedsføring, tror daglig leder for Fuzz, Lars Marøy.

– Utenlandske filmprodusenter kjenner ikke oss bedre enn de mange hundre andre regionale filmfondene som finnes i Europa. En stor enhet har lettere for å markedsføre seg på relevante arenaer som for eksempel filmfestivalen i Cannes enn to små enheter, sier Marøy til NRK.

Før jul skal saken være politisk behandlet og godkjent av de ulike eierne. Deretter må en søknad til kulturministeren om statsstøtte være innlevert før 1. februar. Bjørn Eirik Olsen er ikke i tvil om gevinsten.

– Med dette vil vi få flere regionale produksjoner, og ikke bare filmer fra Oslo, mener Olsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark