Hopp til innhold

– Mange turister er skuffet over at nordlyset bare «henger der»

Fotograf Ole Christian Salomonsen vil gjøre noe med turistenes urealistiske forventninger til nordlyset.

nordlys over Tromsø

Ole Christian Salomonsens nye nordlysfilm har blitt sett av drygt 15.000 det første døgnet.

Foto: Ole Christian Salomonsen

– Mange turister blir skuffet og forstår ikke hvorfor nordlyset bare henger der statisk på himmelen. De forventer seg den farten de har sett på nettet, sier fotograf Ole Christian Salomonsen.

Timelapsevideoer med nordlys som raser over himmelen gjør at mange turister har urealistiske forventninger til himmelfenomenet.

Tirsdag la han ut kortfilmen «Soaring» på nettstedet Vimeo. Han mener filmen gir et helt annet bilde av nordlyset.

Se hele filmen her:


– Videoen viser på en ekte måte det øyet ser. At nordlyset vanligvis beveger seg veldig sakte, men at det også noen ganger kan gå utrolig fort, sier Salomonsen.

– Jeg syns det er viktig at vi ikke lager filmer som er misvisende og skuffer potensielle besøkende.

Bedre kamerautstyr

Utviklingen på kamerautstyret er årsaken til at det nå er mulig å filme nordlyset, ikke bare lage videoer satt sammen av stillbilder. Salomonsen har allerede brukt teknikken i et par filmer.

– Jeg har fått veldig bra tilbakemelding på kvaliteten fra folk jeg kjenner i filmbransjen. Jeg kommer til å spesialisere meg på å gjøre disse samtidsopptakene framover, sier Salomonsen.

Siden det er mindre bevegelse i nordlyset når det filmes i «real time», brukte han mye tid på å finne ulike motiver til filmen.

– Men et av de opptakene jeg er mest fornøyd med, er fra dampskipskaia i Tromsø med en blåfarget nordlyskatedral i bakgrunnen. Jeg var ute og kjørte med ungene, rel.ativt tidlig på kvelden, da himmelen eksploderte, sier Salomonsen.

Fremdeles mye nordlys i nord

Det har de siste årene vært mye aktivitet på sola, som igjen har gitt mye nordlys i Nord-Norge.

– Vi er fremdeles inne i denne gode perioden. Det betyr at om det er fint vær i Nord-Norge, så vil man få bra med nordlys, sier Fred Sigernes, sjef på Kjell Henriksen-observatoriet på Svalbard.

Observatoriet har sitt eget nordlysvarsel, men Sigernes sier at det ikke klarer å spå lengre enn rundt fire timer fram i tid.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark