Hopp til innhold

– Hun kom rasende mot meg

Rolf Kollstrøm har alle friluftentusiasters drømmejobb. Men det var på ferie han fikk oppleve et bjørnemøte av de sjeldne.

Bjørn

I vår ble det registrert fem binner med fjorårsunger i nasjonalparken. Dermed er det ikke tvil om at Rolf Kollstrøm har vært heldig med å få se binne med unger – selv om binna forsøkte seg med et angrep.

Foto: Rolf Kollstrøm

Til daglig har Rolf Erik Schaanning Kollstrøm en jobb mange villmarksentusiaster vil beskrive som en drømmejobb.

Rolf Kollstrøm

På tross av sitt virke i nasjonalparken er det første gang han har opplevd et skinnangrep av bjørn. Kollstrøm beskriver angrepet som 'helt etter boka', men innrømmer at han fikk høg puls.

Foto: Maria Saijets / NRK

Han er Nasjonalparkforvalter i Øvre Pasvik Nasjonalpark i Finnmark. «Kontoret» er et område mange vil beskrive som en av de virkelige villmarksområdene i Norge.

Men det var mens han hadde sommerferie at Rolf Kollstrøm virkelig fikk en villmarksopplevelse av de sjeldne – og det like utenfor hytteveggen.

Hytta har han nemlig også i Øvre Pasvik nasjonalpark.

– Da jeg sto opp om morgenen gikk jeg rett ut, og tok en runde rundt hytta. Jeg trodde først at det var elg jeg så, forteller den erfarne forvalteren.

Men da han fikk gnidd søvnen ut av øynene fikk han se noe få opplever.

– Der så jeg en flokk med bjørner løpe bortover gårdsvegen, forteller Rolf.

– Gikk et søkk gjennom bjørnen

Bjørn

Denne binna er en av til sammen rundt 38 bjørner i nasjonalparkområdet i Øvre Pasvik. Registreringene gjøres på bakgrunn av bjørneskitt, og folk oppfordres til å sende inn prøver.

Foto: Rolf Kollstrøm

Han har truffet på bjørn tidligere, tilfeldig, gjennom sine turer i nasjonalparken. Men denne gangen var det altså ikke mindre enn tre bjørner som kom på besøk til hans egen hytte.

– Jeg skyndte meg inn for å vekke sønnene mine som lå og sov, for at de skulle få ta del i opplevelsen. Så listet vi oss ut igjen, og så binna stå på to bein og snuse i lufta som for å sjekke hva eller hvem vi var, forteller Rolf.

De forsøkte å stå så stille som mulig for ikke å skremme bjørnene. Med seg hadde binna det Rolf mener må ha vært to fjorårsunger. Og kanskje var det nettopp på grunn av de to små, at hun ble så sint på Rolf.

– Plutselig kommer hun rasende mot meg i en faderlig fart. Men idet jeg roper et varsku, stanser hun heldigvis. Da ser det ut som om det går opp for henne at vi er mennesker, og det går liksom et søkk igjennom bjørnen, forteller Rolf.

Da var binna, med ungene hakk i hæl, bare litt mer enn tjue meter fra Rolf og hans to sønner.

– Hun så virkelig vettskremt ut da hun skjønte at det var mennesker hun så. Det neste som skjer er at hun slipper ei ruke, før hun forsvinner inn i skogen, forteller Rolf.

– Et angrep «etter boka»

På tross av sitt virke i nasjonalparken er det første gang han har opplevd et skinnangrep, som han beskriver som "helt etter boka".

– Jeg fikk jo opp pulsen, men opplevde det ikke som en farlig situasjon. Alt i alt er det betryggende at hun reagerer på nettopp den måten, forteller nasjonalparkforvalteren.

Det betyr nemlig at hun har sine naturlige instinkter i behold, i motsetning til bjørner som har blitt vant til å finne mat som folk legger ut.

I fjor ble det registrert til sammen 38 bjørner i Sør-Varanger kommune, men hvor mange som finnes i området kan vanskelig sies for sikkert. Det forteller Magne Asheim i Statens Naturoppsyn (SNO).

Bjørn

Det er trolig et bjørnekull født i fjor Kollstrøm og sønnene har vært så heldig å få møte. Nye kull registreres som oftest på bakgrunn av sporsnø og ekskrementer.

Foto: Rolf Kollstrøm

– De vandrer jo mye hit og dit, fra Norge til Finland og Russland og tilbake igjen. Antallet er et estimat basert på dna-prøver fra bjørneskitt, sier Asheim.

I vår ble det registrert fem binner med fjorårsunger i nasjonalparken. Dermed er det ikke tvil om at Rolf Kollstrøm har vært heldig med sin opplevelse. Hvor mange kull som er av årets årgang er derimot ikke sikkert.

– Vi er svært interessert i bjørneskitt, og vil at folk som kommer over det tar prøver og sender inn til SNO eller Miljøsenteret på Svanhovd.

I forrige uke startet også den lisensbaserte bjørnejakta i området. Allerede etter to dager ble det skutt ei binne nord for Svanvik.

Øvre Pasvik Nasjonalpark