– Da Jamie Oliver laget matprogram på fjernsynet var det lettere å rekruttere unge til å ta kokkeutdanning, enn med Hellstrøm. Det er greit med morsomme TV-program, for å profilere seg, men i forhold til rekruttering til kokkefaget har det vært en fiasko. Hellstrøm er ikke bare gull for faget, slik Oliver var, sier Andreassen til
.Han er til daglig internasjonal prosjektleder og kontaktærer ved Restaurant og matfag ved Breivika videregående skole. Han har jobbet for flere kjente kjøkkener i Oslo og også vært førstekokk på Kongeskipet.
- LES OGSÅ:
Har gjort mye bra, men...
Hellstrøm er prisbelønt gourmetkokk og drev restauranten Bagatelle i 27 år.
De siste årene har han som TV-kokk ryddet opp hos skakkjørte restauranter. Ikke sjeldent skjer det i en røff tone.
– Hellstrøm har gjort mye bra for faget og fått Kongens fortjenstmedalje, og det er helt fortjent. Men spesielt i de første programmene hans ser det rett og slett ikke artig ut å være kokk. Sånt gir ringvirkninger i flere år, kanskje spesielt når unge skal få yrkesråd fra foreldre og familie som har sett programmene, utdyper Andreassen overfor NRK.
- LES OGSÅ:
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Kan ikke ha sett mine TV-programmer
Hovedpersonen fnyser av kritikken.
– Rektor på skolen kan ikke ha fulgt med på mine programmer. Jeg er inne i femte sesong med TV, både i restaurantsammenheng og hjemme hos folk. Min erfaring er at interessen for mat og matfag i tillegg til måltidet som sosialt samlende faktor og inspirasjonskilde aldri har vært mer massiv og søkende, sier han til iTromsø.
Han tror rekrutteringsproblemene handler om andre ting.
– Kokkeyrket har alltid vært ubekvemt og dårlig betalt. Restaurantkokker jobber blant annet når andre har fri eller ferie. I et større perspektiv er også kokkeyrket et krevende manuelt håndverksyrke som færre vil søke seg til. Det er rett og slett ikke lenger plass til «handmade» i restaurant, hotell og matfag, da matindustrien har overtatt styringen. Hvor mange unge talenter vil stå på hotell og restaurantkjøkken å varme opp industrimat?
- LES OGSÅ: