Hopp til innhold

– Hellstrøm-TV skaper kokkeflukt

Kokkenestor Svein-Magnus Andreassen (innfelt) gir kjendiskokk Eyvind Hellstrøm skylda for at unge har fått dårlig matlyst på kokkeyrket.

Kokkekamp

KOKKEKAMP: Svein-Magnus Andreassen mener flere av TV-seriene til Eivind Hellstrøm gjør at det ikke ser attraktivt ut å jobbe som kokk.

Foto: NRK/Privat

– Da Jamie Oliver laget matprogram på fjernsynet var det lettere å rekruttere unge til å ta kokkeutdanning, enn med Hellstrøm. Det er greit med morsomme TV-program, for å profilere seg, men i forhold til rekruttering til kokkefaget har det vært en fiasko. Hellstrøm er ikke bare gull for faget, slik Oliver var, sier Andreassen til iTromsø .

Han er til daglig internasjonal prosjektleder og kontaktærer ved Restaurant og matfag ved Breivika videregående skole. Han har jobbet for flere kjente kjøkkener i Oslo og også vært førstekokk på Kongeskipet.

Har gjort mye bra, men...

Hellstrøm er prisbelønt gourmetkokk og drev restauranten Bagatelle i 27 år.

De siste årene har han som TV-kokk ryddet opp hos skakkjørte restauranter. Ikke sjeldent skjer det i en røff tone.

– Hellstrøm har gjort mye bra for faget og fått Kongens fortjenstmedalje, og det er helt fortjent. Men spesielt i de første programmene hans ser det rett og slett ikke artig ut å være kokk. Sånt gir ringvirkninger i flere år, kanskje spesielt når unge skal få yrkesråd fra foreldre og familie som har sett programmene, utdyper Andreassen overfor NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
– Kan ikke ha sett mine TV-programmer

Hovedpersonen fnyser av kritikken.

– Rektor på skolen kan ikke ha fulgt med på mine programmer. Jeg er inne i femte sesong med TV, både i restaurantsammenheng og hjemme hos folk. Min erfaring er at interessen for mat og matfag i tillegg til måltidet som sosialt samlende faktor og inspirasjonskilde aldri har vært mer massiv og søkende, sier han til iTromsø.

Han tror rekrutteringsproblemene handler om andre ting.

– Kokkeyrket har alltid vært ubekvemt og dårlig betalt. Restaurantkokker jobber blant annet når andre har fri eller ferie. I et større perspektiv er også kokkeyrket et krevende manuelt håndverksyrke som færre vil søke seg til. Det er rett og slett ikke lenger plass til «handmade» i restaurant, hotell og matfag, da matindustrien har overtatt styringen. Hvor mange unge talenter vil stå på hotell og restaurantkjøkken å varme opp industrimat?

Flere nyheter fra Troms og Finnmark