Hopp til innhold

– Filmen er rasistisk og skaper fremmedfrykt

Sterke reaksjoner på skrekkfilm som fremstiller urfolk i Amazonas som kannibaler.

The Green Inferno

Skrekkfilmen «The Green Inferno» har USA-premiere 25. september. Det er uklart om filmen får norsk distribusjon.

Foto: Pressebilde

Fredag har den nye skrekkfilmen til den amerikanske regissøren Eli Roth premiere i USA. Men allerede før premieren skaper filmen reaksjoner verden over.

Årsaken er at «The Green Inferno» fremstiller urfolk i Amazonasjungelen som kannibaler.

– Filmen fremstiller urfolk på en stereotypisk måte som vekker fremmedfrykt, mener Silja Somby, filmskaper og styremedlem i Sámi Filbmabargiid Searvvi (Samisk filmforbund).

«The Green Inferno» handler om en gruppe amerikanske ungdommer som reiser til Sør-Amerika for å berge regnskogen og urbefolkningen som bor der.

Underveis blir ungdommene tatt til fange av en isolert og menneskekjøtthungrig urbefolkning i Peru.

Silja Somby

Filmskaper Silja Somby mener «The Green Inferno» skaper fremmedfrykt.

Foto: privat

Etter å ha sett filmtraileren og lest bakgrunnsmaterialet er ikke Silja Somby i tvil:

– Filmen er reinspikka rasisme og formidler at den som reiser til Amazonas risikerer å bli spist av kannibaler, sier Somby.

Amerikansk organisasjon fordømmer filmen

Det er ikke bare samiske filmskapere som reagerer negativt på «The Green Inferno». Det samme gjør flere urfolksorganisasjoner i Sør-Amerika, samt den amerikanske miljøvernorganisasjonen Amazon Watch.

Andrew Miller

Andrew Miller i Amazon Watch fordømmer «The Green Inferno» på det sterkeste.

Foto: privat

– Filmen opprettholder stereotypien av urfolk som primitive og usiviliserte mennesker, en fremstilling som i århundrer har blitt brukt til å rettferdiggjøre kolonisering, imperialisme og folkemord, sier talsmann for Amazon Watch, Andrew Miller.

Ifølge han opplever urbefolkningen i Amazonas kolonisering den dag i dag.

– Filmen støtter opp om en politikk som fører til brudd på menneskerettigheter og miljøødeleggelser, sier Miller til NRK.

Forlot Adam Sandler-film

Det er ikke første gang Hollywood irriterer på seg en urfolksgruppe med påstander om rasisme. Senest i vår ble det bråk da Adam Sandler spilte inn westernkomedien «Ridiculous Six» i New Mexico.

Flere skuespillere og statister med indianerbakgrunn forlot da filmsettet, fordi de mente Adam Sandler latterliggjorde navn, klesdrakt og skikker.

– Dette er en kulturarv vi holder hellig og som vi ikke vil at Hollywood skal røre, fortalte skuespilleren Hatuk Hill til TV-stasjonen KOB Eyewitness News.

Tara Houska – canadisk menneskerettighetsadvokat og grunnlegger av urfolksorganisasjonen Not Your Mascots – sier det slik i en kronikk i Huffington Post:

– Hollywood tror fortsatt at urfolk var noe vi hadde i gamle dager.

– Absurd

Verken Eli Roth eller produksjonsselskapet BH Tilt har så langt svart på NRKs henvendelser. Men i et intervju med Business Insider i fjor, avviste regissøren beskyldningene:

Eli Roth

Eli Roth under innspillingen av «The Green Inferno» i jungelen i Peru.

Foto: Eduardo Moreno

– Påstanden om at en fiksjonsfilm kan skade urbefolkningen i Amazonas er absurd, spesielt siden olje- og gasselskapene daglig ødelegger landsbyene deres.

Silja Somby i Sámi Filbmabargiid Searvvi er ikke enig i påstanden om at «The Green Inferno» bare er en film.

– Film et av de sterkeste mediene vi har. En film som «The Green Inferno» vil rettferdiggjøre utslettelsen av urbefolkningens livsgrunnlag. Den vil legitimere at olje-, elektrisitets- og gruveselskap bare kan ta seg til rette, fordi urfolk uansett bare er kannibaler, sier Somby.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark