Hopp til innhold

– Dette må gå bra. Vi har ikke noe annet valg

Formidabel innsats fra grunneiere, frivillige og forskere skal redde framtidige generasjoner laksefisk i Skibotn.

Rogn

I lokalene til Norfra i Skibotn la forskere og grunneiere siste hånden på verket for å ta vare på de neste generasjonene med laks.

Foto: Sander Lied Edvardsen / NRK

I Storfjord kommune i Nord-Troms har de i lang tid slitt med fiskeparasitten Gyrodactylus salaris i Skibotn- og Signaldalselva. Parasitten dreper lakseyngelen og er derfor en stort trussel mot laksefisken i elvene.

I sommer startet det tredje forsøket på å utslette parasitten ved å behandle elvene med giften rotenon. Dette ble gjort i 1988 og 1995 også, men parasitten har kommet tilbake hver gang.

– De to tidligere behandlingene var ikke vellykket og det er forferdelig trasig. Derfor skjønner jeg godt at folk er skeptiske til rotenonbehandling av elvene. Når det er sagt må jeg få lov til å rose dem som til tross for sin skepsis har lagt breisiden til og hjulpet med stamfiske og mye annet arbeid som følger med. Det er veldig mange som har tatt tak og hjulpet til for at elvene skal komme tilbake, sier leder i Signaldalelvas grunneierlag, Harald Olsborg til NRK.

Harald Olsborg

Harald Olsborg håper de får friskmeldt elva så fort som mulig.

Foto: Sander Lied Edvardsen / NRK

Hva er det som tilsier at det skal fungere denne gang?

– Metodene har endret seg. Det er mye mere finmasket nett når det gjelder planlegging og utføring av behandlingen. Hver en eneste bekk og kilde har blitt registrert og har sin egen bruksanvisning. I tillegg til at det blir behandlet to år på rad, forteller Olsborg.

Samtidig kan han selvsagt ikke gi noen garantier, men de gjør alt de kan for at elva skal bli friskmeldt så fort som mulig, noe det er gode sjanser for.

– Oddsen for at det skal overleve fisk i elva etter to år med behandling er minimal. Men vi har jo sett Murphys lov fungere andre steder, legger han til.

Se hvordan vassdraget ble behandlet:

Nå starter rotadonbehandlingen for å få bukt med lakselusa i Storfjord og Lyngen.

Sikrer genene

Stamfisken som ble hentet inn i sommer ble plassert i kar, fram til de nå i høst har blitt strøket for rogn og melke.

Nylig strøk de for syvende og siste gang fisk fra Skibotn- og Signaldalselva. Rognen og melken plasseres så i en genbank, der de blir fram til rotenonbehandlingen er ferdig.

Rognposer

Her ligger rognen ferdig pakket og klar for genbanken.

Foto: Harald Olsborg / Privat

– Denne fiskens barn eller barnebarn kommer tilbake til sin rettmessige elv. Det skal jo ny rotenonbehandling til neste år, og vi kan ikke sette ut noe fisk før behandlingen av elva er ferdig, forklarer Dag Karlsen som har fått oppdraget med å frakte rognen og melken til genbanken i Sør-Trøndelag.

– Vi bryr oss ikke om mengde når vi skal redde en bestanden i vassdrag sånn som her, da er det mangfoldet som er viktigst. At vi får med oss flest mulig forskjellige laksefamilier, sier Karlsen.

Graver ned eggene

Når tida er inne, etter at vassdraget er ferdig behandlet med giften rotenon, skal befrukta rogn plantes. Det betyr at den skal graves ned i grusen, i elvene.

– Dette må gå bra. Vi har ikke noe annet valg, sier Harald Olsborg, om prosessen med rotenonbehandling av elvene i Skibotn.

Smittede elver må gå fem år uten at Gyrodactylus salaris påvises før de erklæres som friskmeldte. Det betyr at Skibotn- og Signaldalselva tidligst er friskmeldte i 2021.