Hopp til innhold

– Dette er en trist dag for Store Norske

I ettermiddag møtes styret i Store Norske for å bestemme framtiden til gruveselskapet. Administrerende direktør, Per Andersson sier det er en tung dag.

Gruvedrift på Svalbard

Gruvedriften på Svalbard har vært sentral for etablering av bosettinger på øygruppa.

Foto: Meek, Tore / Scanpix

– Det er klart at dette er en trist dag for Store Norske. Jeg skjønner godt at de ansatte føler stor usikkerhet rundt det som nå skjer. På en annen side er dette helt nødvendige tiltak som Store Norske er nødt til å gjøre for å berge selskapet videre, sier administrerende direktør, Per Andersson.

Per Andersson

Per Andersson, administrerende direktør i Store Norske sier dette er en tung periode for selskapet.

Foto: Marita B. Andersen

Selskapet sliter tungt økonomisk og må nedbemanne med rundt 100 ansatte på grunn av endring i markedet og fallende kullpriser.

– Grunnen til at vi er der vi er i dag er først og fremst fordi markedet svikter. Som vi ser ellers i råvarebransjen, så har prisene falt. Det samme gjelder i kullbransjen. Og framtidsutsiktene for kullprisene gjør at vi må ta grep nå, sier Andersson til NRK.

– Prosessen vil starte umiddelbart

Forslaget som skal behandles i styret mandag ettermiddag innebærer at selskapet må dra ned staben med omtrent 100 personer.

– Prosessen vil starte umiddelbart etter et eventuelt vedtak, forteller administrerende direktør, Per Andersson.

Mangeårig redaktør i Svalbardposten, Birger Amundsen har uttalt at dette er begynnelsen på slutten av kullproduksjonen på Svalbard.

– Nå skal vi gjøre de grepene som er nødvendig for å sikre videre drift, i påvente av at markedet bedrer seg. Så ligger det ganske betydelige muligheter for Store Norske til å vokse og bli et sterkt selskap. Både innenfor basisvirksomheten, men ikke minst innenfor det som har med andre prosjekter å gjøre som en stor aktør på Svalbard, sier Andersson.

Nå i kveld diskuterer styret i Store Norske på Svalbard selskapets framtid. 100 ansatte mister trolig jobben på grunn av gruveselskapets dårlige økonomi.

Foto: Marita Andersen.

– Viktig at vi klarer å skalke lukene

Han forklarer at de har en prosjektportefølje som de skal jobbe med.

– Det er svært spennende innenfor de investeringer som selskapet har. Både eiendommer, bolig og teknologi. Da er det viktig at vi klarer å skalke lukene i denne perioden og ser om markedet kommer opp igjen.

Direktøren forteller at han den siste perioden har påvirket selskapet.

– Det er naturlig å tenke seg at det er demotiverende for de ansatte, og det er vanskelig på alle måter. Samtidig er dette ett av flere grep vi gjør for å overleve, sier Per Andersson.

Åpning ny gruve, Lunckefjell

Full produksjon i gruva Lunckefjell skulle etter planen settes i gang i løpet av februar neste år. Nå har det vært mange oppstartsproblemer.

Foto: Trond Johansen/SNSG

Flere nyheter fra Troms og Finnmark