Hopp til innhold

– Det var nådeløst og kaldt

Tre menn mot nesten fiendtlig natur i historiske omgivelser. Slik kan det bli NRK-dokumentar av.

På skiseil gjennom Nordvestpassasjen

Over Nordvestpassasjen med skiseil og kite Harald Dag Jølle, Vegard Ulvang og Jan Fasting har tatt seg over Nordvestpassasjen med skiseil og kite.

Foto: Privat

– Vi fikk mye bedre forståelse for de områdene folk har gått, slitt og dødd i. Det var nådeløst og ekstremt kaldt, forteller polarhistoriker Harald Dag Jølle.

Sammen med Vegard Ulvang og Jan Fasting kom han nylig tilbake fra en ekstrem ekspedisjon. Ved hjelp av skiseil og kite har de tatt seg over Nordvestpassasjen. En distanse på 700 kilometer.

– Når det er 40 minusgrader og det blåser kuling, må du vite hva du holder på med. Vi hadde med oss ei flaske akevitt i bagasjen. Det var så kaldt at til og med den frøys. Og på grunn av hard medfart og ekstremt vær sprakk pulkene våre også, forteller Jølle.

Se bilder fra turen:

Over Nordvestpassasjen med skiseil og kite
Foto: Privat

Måtte få hjelp via telefon

Nordvestpassasjen er for det meste flatt, men Victoriastredet ga eventyrerne noen utfordringer. Skruisen gjorde det nærmest umulig å komme seg gjennom stredet. Etter å ha leitet etter en åte å komme seg gjennom isen i to dager, ringte de lokalt politi i Cambridge for råd.

– De anbefalte oss å snu. Det var egentlig idioti, for da måtte vi ta oss tilbake samme vei som vi kom, bare i motvind. Vi måtte gå noen runder med oss selv, sier Jølle.

Harald Dag Jølle over Nordvestpassasjen

– Når det er 40 minusgrader og det blåser kuling, må du vite hva du holder på med, sier Jølle.

Foto: Privat

Løsningen ble en telefon til Norsk Polarinstitutt hvor de fikk en av Jølles kolleger til å se på de ferskeste satellittbildene, som ga dem koordinater for hvor de kunne gå for å komme seg gjennom skruisen.

– Vi gjorde dette for å gå i Amundsens spor. Nordvestpassasjen var hans første ekspedisjon, som la grunnlaget for hans seinere ekspedisjoner, blant annet på grunn av den kunnskapen han tok til seg fra inuittene, forteller Jølle.

– Nordvestpassasjen har vært et kjerneområde for polarforskningen. Det var veldig givende å få erfart det landskapet vi har lest så mye om.

Kan bli dokumentarserie

Harald Dag Jølle blogget nesten hver dag fra den 20 dagers lange ferden. De tre eventyrerne filmet også en del på turen, og nå er det mulig at opplevelsene blir til en dokumentarserie på NRK 1.

– Ekspedisjonen til Jølle og de andre er i seg selv en god historie, men vi ønsker å knytte den opp mot det historiske perspektivet til norsk polarforskning, sier prosjektleder Håvard Gulldahl.

– Vi snakker om et område med mye dramatikk. Det er mange som har mistet livet sitt i Nordvestpassasjen. Vi ser på muligheten til å kunne fortelle noe om identiteten til polarnasjonen Norge, både i fortiden og nåtiden, fortsetter han.

Polarhistoriker Harald Dag Jølle, Mattias Høyem og Håvard Gulldahl

Polarhistoriker Harald Dag Jølle går gjennom råstoffet med Mattias Høyem og Håvard Gulldahl i NRK.

Foto: NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark