Hopp til innhold

– Det Nansen-gjengen har oppnådd er utrolig

Lørdag sendes siste episode av «Oppdrag Nansen». De fire polfarerne har imponert både politikere og forskere.

Glade

Elias Damli (til venstre), Johanne Jerijærvi, Erika Gjelsvik og Johannes Breivik har gjort inntrykk på forskere og politikere. Her fra ankomsten i Paris i desember.

Foto: Petter Strøm / NRK

Det var i mai 2014 at det ble sendt ut befaling fra NRK om at alle trettenåringer som ville reise til Nordpolen i Fridtjof Nansens fotspor skulle sende inn en søknad.

Blant flere hundre søknader ble Erika Gjelsvik fra Stavanger, Johanne Jerijærvi fra Kirkenes, Elias Damli fra Bergen og Johannes Breivik fra Trofors valgt ut til den store ferden. Treningsperioden var intens. Barna, og resten av teamet, fikk seks måneder på å forberede seg til ferden. Ett oppdrag som vanligvis krever i alle fall ett års forberedelser.

Siden ekspedisjonen startet i februar i fjor, har de fire polfarerne vært gjennom masse:

– Det de har oppnådd er ikke mindre enn utrolig. At de på så kort tid kom seg fra hjemstedene sine, til Nordpolen og videre til Paris. Det er en reise som er nærmest uslåelig, tatt barnas alder i betraktning, og noe som er få forunt å få til, sier leder for Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther.

Erna Solberg møtte Oppdrag Nansen

Statsminister Erna Solberg sier at barna har tatt oppdraget på det største alvor, sett og funnet ut mye som de formidler godt til andre barn og unge – og voksne. – Jeg har selv møtt barna og de er kloke, interesserte, nysgjerrige og har et ønske om endring. Barna har vist at det nytter å påvirke – de har gjort en innsats for framtiden vår.

Foto: NRK

Viktig med ungt engasjement

Jan-Gunnar Winther

Jan-Gunnar Winther, tror ikke Nansen-gjengen hadde direkte innflytelse på klimaavtalen. – Men de fortalt en historie som ble lagt merke til. På den måten har de etterlatt seg et fotavtrykk i Paris, sier han.

Foto: Eivind Molde / NRK

Polarinstituttet har vært involvert i «Oppdrag Nansen», både i arbeidet med prosjektskissen, under selve produksjonen, og i forbindelse med arrangementet i Paris.

– Vi jobber som regel inn mot politikere og departementer, og har ikke ressurser til å engasjere oss inn mot barn. Men «Oppdrag Nansen» framsto som et prosjekt med helt spesielle muligheter til å nå mange med klimabudskapet. Derfor ville vi bidra i «Oppdrag Nansen», sier Winther.

– Når det er snakk om klima, tar dagens voksne beslutninger som vil prege kommende generasjoners liv. Det å få opp et ungt engasjement og kunnskap blant de unge, er viktig fordi de skal forvalte samfunnet framover. I tillegg minner det dagens ledere om det store ansvaret de har, sier Winther, som får støtte fra klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

– Barn- og unges klimaengasjement minner oss voksne på at en ny generasjon snart skal overta jordkloden. Hva slags klode er det vi overlater til dem? Dette er også morgendagens velgere, og noen av dem skal være med å styre landet. Da er det viktig at de har både kunnskap og meninger om hvordan de best skal ta vare på klimaet, sier Helgesen til NRK.

Norsk reality. Erika (14), Elias (14), Johanne (14) og Johannes (13) har gjennomført en historisk ekspedisjon i Arktis. På veien har de møtt mange internasjonale klimaforskere. Nå må de overbevise politikerne på klimatoppmøtet i Paris om å sette barna først. (10:10)

Se siste episode av «Oppdrag Nansen» fra lørdag klokken 19.00.

Brukte barna som eksempel

Noe av det mest spesielle var da Ban Ki-moon, dagen etter Nansen-barnas tale i Paris, brukte de fire polfarerne som eksempel da han oppfordret verdens ledere til å sette barna først i innspurten av arbeidet med den nye klimaavtalen.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon brukte barna fra "Oppdrag Nansen" som eksmeple på at en klimaavtale e viktig for de fremtens generasjoner.

Utenriksminister Børge Brende var også til stede i Paris. Han har også latt seg imponere av barna, og tror deres tilstedeværelse i Paris inspirerte de viktige politikerne under møtet.

– De gjorde et stort inntrykk både på meg, de andre ministrene og FNs generalsekretær. Det var spennende å høre om deres ferd mot Nordpolen, og jeg tror deres tilstedeværelse i Paris virket inn på dynamikken i forhandlingene, sier Brende.

Brende hilste på

Børge Brende tok en prat med Nansen-barna før de skulle holde tale i Paris.

Foto: Petter Strøm / NRK