Hopp til innhold

Frykter for dyrenes liv etter store søppelfunn

– Vi har samlet inn 101 kubikk søppel i år. Konsekvensen for dyrelivet er massive, sier miljørådgiver hos Sysselmannen på Svalbard.

– Vi fant dessverre tre gevir og tre kranier. Reinsdyrene setter seg fast i notrestene fra fiskeriflåtene, sier miljørådgiver hos Sysselmannen på Svalbard, Solvår Reiten.

Hun har vært om bord på båten «Polarsyssel» i ei uke, ved kysten rundt Svalbard på jakt etter søppel. Fastboende på øya har deltatt i oppryddingen, og mandag kom de tilbake til Longyearbyen.

– Det er store dyretragedier forbundet med søppelet, og det kan få store konsekvenser hvis vi ikke gjør noe med det, sier Reiten.

Hun er leder for Sysselmannens søppeltokt langs strendene. Det er ingen tvil om at den årlige søppelryddingen er nødvendig.

– Vi har samlet godt over 101 kubikk søppel på under en uke. Mengden av søppel avtar ikke, så vi er veldig glad for at befolkningen bidrar til ryddingen, sier Reiten.

Sysselmannen/Solvår Reiten

Miljørådgiver hos Sysselmannen på Svalbard, Solvår Reiten.

Foto: Pål Klevan

Påvirker i generasjoner

En rapport fra Miljødirektoratet viser at det er et økende problem med forsøpling ikke bare på Svalbard, men rundt hele den norske kysten.

En annen rapport, fra Polarinstituttet, viser at over 90 prosent av havhester har plastpartikler i magen. Plasten ødelegger næringsopptaket, slik at dyrene dør.

– Vi fant mye små partikler av plast, og det er vel så viktig å plukke opp. Det er den fugler og andre marine organismer tiltrekkes av, og forsøker å spise, sier miljørådgiveren.

Reiten oppfordrer alle til å ta ansvar for sitt avfall, enten de er bedrifter eller privatpersoner.

– Plastpartiklene tas opp i fisk og andre dyr som vi spiser. Det er ikke bare et problem for dyr som lever ved havet, men påvirker også mennesker i kommende generasjoner. Det er viktig at det tas tak i det, sier hun.

Søppel6

Mengdene med søppel var ekstremt store.

Foto: Sysselmannen/Solvår Reiten

Massive konsekvenser

På Svalbard jobbes det tirsdag kveld med å losse søpla fra båten og ned i konteinere, som deretter blir komprimert og sendt til fastlandet for forbrenning.

– Vi fant hovedsakelig avfall fra fiskeriflåtene, som notrester, garnkuler, pakkebånd og fiskekuler, sier Reiten. – i tillegg til store mengder små plast som plastemballasje, plastflasker, poser og korker.

– Konsekvensen av søppelet for dyrelivet er massive, i tillegg setter marine organismer seg fast i notrestene. Det er store problemer med marin forsøpling, sier Reiten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark