Hopp til innhold

– Det er som et lite eventyr

Tromsø-artisten Anneli Drecker samarbeider med maorier fra New Zealand.

Anneli Drecker og maoriene

Meihana Te Huia, Hana Aranga, Norbryn Vaiula, Anneli Drecker og Tuhoe Tamaiparea under musikkvideoinnspillingen i Ersfjorden ved Tromsø.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Nå skal jeg varme en maori, sier Anneli Drecker med favnen full av ulltepper.

Selv står hun ikledd frakk og skjerf, mens fire småfrosne maorier – kun ikledd sine tradisjonelle skjørt – danser ute på kaia i Ersfjorden ved Tromsø til musikk av nettopp Anneli Drecker.

Det sludder og blåser – gradestokken viser rundt fem varmegrader.

– Det er kaldt, men oppkvikkende. Vinden gir energi, sier Meihana Te Huia til NRK, i det tagning nummer to er unnagjort.

Krigsdans fra New Zealand

Det spesielle samarbeidet mellom Tromsø og New Zealand startet ved en tilfeldighet.

I arbeidet med sin nye plate, komponerer Drecker melodien «Ocean's organ». Sangen handler om at drønnet fra bølgene minner om brølet fra menn som forsvinner på havet.

Underveis kommer Drecker over et youtube-klipp som viser maorienes tradisjonelle krigsdans – kjent som «kapa haka». Det slår henne at dansen og musikken vil passe perfekt med «Ocean's Organ», spesielt fordi maoriene har et så nært forhold til havet.

Tilfeldighetene stopper ikke der. Tre uker senere skal nemlig Drecker til nettopp New Zealand for å synge med Röyksopp.

I et ledig øyeblikk i Auckland får hun møte mannen bak New Zealands største Kapa Haka-festival, som igjen setter henne i kontakt med fire
«kapa haka»-utøvere.

Bare timer senere står hun i et opptaksstudio i Auckland, sammen med fire maorier som legger kor på Oceans organ.

– Jeg har bestandig drømt om å bruke «kapa haka» i musikken min. Og når vi endelig fikk det til var som et lite eventyr, sier Drecker til NRK.

Anneli Drecker

Anneli Drecker er i år aktuell med sitt tredje soloalbum. Der tolker hun tekster av den nordnorske forfatteren Arvid Hanssen.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Studerer urstemmene

Hun har i mange år har jobbet med å kombinere moderne vestlig musikk med det mer tradisjonelle. Nå driver hun attpåtil og studerer tematikken ved UiT, Norges Arktiske Universitetet.

– Jeg studerer ulike urstemmeteknikker og hvordan de kan inkorporeres i moderne musikk. Vi er jo vant til å høre slike kombinasjoner gjennom artister som Mari Boine og Inga Juuso, men på New Zealand er dette mer uvanlig, sier Drecker.

Nå er altså de fire maoriene i Tromsø, for innspilling av musikkvideo og dokumentar, samt konsert i Kulturhuset.

– Dette er en enestående mulighet for å få vist kulturen vår for verden. Samtidig er det første gang vi er med på å kombinerer det tradisjonelle med det moderne. Det er et kult prosjekt å få være en del av, sier Hana Aranga til NRK.

– Frister det til gjentakelse?

– Ja! Men da skal musikkvideoen spilles inn på New Zealand. Der er det litt varmere.

Maorier i Ersfjorden

Fire maorier danser på kaia i Ersfjorden.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark