Hopp til innhold

– De døde heltene er brukt i russisk propagandakrig

Russland har fått det som de ville når Norge framstår som ufølsomme og lite medgjørlige, mener PR-ekspert.

Russisk krigshelt skutt ned over Tanafjorden

Jevgenij Frantsjev og hans falne kamerater har ligget på bunnen av Tanafjorden i Øst-Finnmark siden 1944. Russerne ville heve flyvraket til markeringen av at det er 70 år siden krigen tok slutt.

Foto: Wikipedia / NRK

Det har vakt sterke følelser at Norge sier nei til å heve vraket av et russisk kampfly som ble skutt ned over Tanafjorden i 1944. Både biskopen, politikere og en historiker i Sør-Varanger har gått hardt ut mot regjeringens steile holdning, som er begrunnet med Russlands framferd i Ukraina.

Men kommunikasjonsrådgiver Per Arne Totland synes derimot hele opplegget minner mistenkelig om russisk propagandakrig.

Plutselig viktig etter 70 år

– Jeg har jobbet med kommunikasjonsstrategi i 30 år og kjenner igjen grepene når jeg ser dem, sier Totland til NRK.

– Russland har kommet med et utspill som er vanskelig for den norske regjeringen i den politiske situasjonen som er i Europa. Men hvorfor er det viktig å få opp dette flyvraket akkurat nå, når det har ligget der i 70 år? Og så må man holde det opp mot det faktum at Russland har mange, mange hundre døde soldater liggende på havets bunn rundt omkring.

Men er det ikke legitimt å ønske at de blir hevet til 70-årsmarkeringen for krigens slutt?

– Absolutt. Jeg skal ikke utelukke at det også er et aktverdig ærend her. Men det er et tema som er veldig godt egnet som en bitteliten brikke i propagandakrigen som føres mot Vesten, og som primært har som mål å skape oppslutning om den russiske presidenten internt i Russland. Da passer det å framstille Norge som anti-russisk, lite medgjørlige og ufølsomme.

Tvilende forsker

Seniorforsker Julie Wilhelmsen

Russlandsekspert Julie Wilhelmsen advarer mot negative tolkninger av alt Russland gjør.

Foto: NUPI

Russlandsekspert og seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt synes det er tynt grunnlag for å konkludere med at russerne driver PR-krig.

– Det er vanskelig å si sikkert om dette er et russisk propagandaframstøt eller ikke. Men Totlands teori viser hvordan vi tolker alt ut fra et negativt bilde av Russland. Det viser hvor tilspisset konflikten mellom Norge og Russland er. Slik de tolker alt i et anti-vestlig lys, tolker vi alt i et anti-russisk. Vi må passe oss, sier Wilhelmsen.

– Det kan godt være at hevingen av flyet rett og slett sto på agendaen til 70-årsjubileet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark