Hopp til innhold

Reiser uten forsikring: – Som russisk rulett

Så langt i år har lege Terje Erlid hentet hjem 17 skadde pasienter som reiste uten forsikring. Det er like mange som i hele fjor. – Svært uansvarlig, sier legen.

Kreta

Sydenturen kan bli langt dyrere enn forventet dersom man blir syk og reiser uten forsikring.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det har vært en markant økning, uten tvil.

Terje Erlid

Terje Erlid har i over tre år hentet hjem pasienter som reiser på tur uten forsikring. Han forteller om en markant økning i slike saker.

Foto: Nils Mehren / NRK

Den pensjonerte Harstad-legen Terje Erlid jobber for Medicteam som i over tre år har jobbet med å hente hjem pasienter uten forsikring. Han forteller at det gjelder personer med alt fra enkle brudd til mer alvorlige skader.

– Vi har eksempler på pasienter som blir liggende i flere uker til en døgnpris på 25.000 kroner. Det er nok ikke alle familier som klarer det. Derfor er det rimelig uansvarlig å reise uten forsikring, for det er som regel familien som må pantsette alt de eier for å få sine kjære hjem igjen.

Han forteller at det raskt kan dreie seg om millionbeløp etter et opphold på sykehus i utlandet.

– Ja, kanskje flere millioner. Jeg synes det er rart, men det er 30 prosent av dem som reiser ut på tur, som ikke har forsikring.

Henter pasienter fra utlandet

Terje Erlid sier at 30 prosent av dem som reiser ut på tur, reiser uten forsikring. Da kan en uventet sykdom bli svært kostbar.

Foto: Privat

– Som russisk rulett

Erlid skriver bok om sine erfaringer med å hente hjem pasienter uten forsikring. Det er i researcharbeidet han har kommet fram til tallet 30 prosent, et tall han har fra Tryg Forsikring.

Emma-Elisabeth Vennesland

Kommunikasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Foto: Pressefoto

Forsikringsselskapene har ingen ansvar for folk som reiser uten reiseforsikring, ifølge assisterende kommunikasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland. Hun mener 1 av 5 glemmer å tegne forsikring.

– Da har du alt ansvaret selv.

Hun sier det er en stor risiko å ta.

– Jeg tror ikke de skjønner de store økonomiske konsekvensene man kan komme utfor ved å reise uten. Jeg vil nesten sammenligne det med russisk rulett, sier Vennesland.

– Noen gir blaffen

En av de siste og største sakene Europeiske har fått innmeldt ligger per dags dato på over tre millioner kroner.

– Det var en sak som skjedde i USA nå i sommer.

Henter pasienter hjem fra utlandet

Terje Erlid var nylig på jobb på en pasientfrakt fra Nicaragua/Panama tilbake til Norge. Den andre legen på bildet er anestesioverlege Marius Filtvedt.

Foto: Privat

Terje Erlid forteller at det ikke bare er regningen som kan bli problematisk hvis man er uten forsikring.

– Uten forsikring kan du risikere å ikke komme inn på det beste sykehuset med mindre du betaler kontant. Da blir du sendt ut og må ligge på et kommunalt sykehus som ikke har de samme fasilitetene som private. Ofte må du ligge på et rom med 25 andre pasienter, og da risikerer du alvorlige infeksjoner.

Så langt i år har han i snitt hentet tre pasienter i måneden, og legen tror det er ulike årsaker til at folk reiser uten forsikring.

– Noen gir blaffen, andre glemmer det og noen er ikke klar over at forsikringen er gått ut.