Hopp til innhold

– Fullammer du for lenge kan barnet utvikle spisevansker

Her er 9 råd fra ekspertene for å unngå at barnet ditt blir kresen.

Amming

Du bør starte med smaksopplevelser til små barn allerede fra fire måneders alder, anbefaler spiseteamet.

Foto: Colourbox

Det er et økende problem at barn ikke spiser det de får servert, og ofte er problemet at foreldre ikke er konsekvente nok.

Et spiseteam ved Universitetssykehuset i Nord-Norge kommer her med noen råd for å unngå at barnet ditt utvikler spisevegring, og hva du skal gjøre hvis barnet ditt er kresen.

1. Ikke fullamme for lenge

Brokkolismoothie
Foto: Colourbox

– Det er kjempefint å amme, men ikke fullamme til barnet er 8–9 måneder. Da forsinker du spiseutviklingen, sier spesialpedagog Therese Alstad.

Hun anbefaler å starte med smaksopplevelser fra barnet er rundt 4 måneder. Fra 6 måneders alder bør man begynne med annen mat i tillegg til amming, sier hun.

Spiseteamet følger anbefalingene til Helsedirektoratet om å fullamme barnet til det er 6 måneder, men de mener også at små smaksprøver kan være positivt for å tidlig vekke interessen for smaker.

– Jeg har sett eksempler på barn som er blitt ammet for lenge, og som begynner direkte med brød. Da har de ingen spiseerfaring i det hele tatt, og bare en så liten ting kan gjøre at man utvikler spisevansker, sier Alstad.

2. Ikke sammenlign barnet ditt med andre

– Ikke sammenlign barn med hverandre, toåringer kan spise veldig forskjellig men kan være godt ernært begge to, sier klinisk ernæringsfysiolog Emelie Canderyd.

Hun forteller om foreldre som ofte er opptatt av om barnet spiser godt i barnehagen. Har de ikke det, så har de som regel spist godt før de drar i barnehagen, eller etterpå, sier hun.

– De fleste barn vil kompensere en eller annen gang når de først er sulten, sier Canderyd.

3. Måltidet skal være sosialt

Grønnsaker
Foto: Frank May / NTB scanpix

– Det er viktig at det er et samlet måltid. Unger bør ikke få mat framfor tv-en, mens foreldrene kanskje sitter et annet sted. Det skal være en sosial opplevelse, og familien bør sitte samlet, sier spesialist i barne- og ungdomsfysioterapi, Sissel S. Hotvedt.

4. La barnet se at du spiser

familie
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

– Unger spiser det foreldrene spiser. Hvis de aldri opplever å spise sammen med foreldrene, vil de bli mer selektiv. Og gir du for eksempel bare barnemat fra glass, vil de aldri få et forhold til det de spiser, sier Alstad.

5. La barna være med

butikk
Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

– Ta med ungene og vis hvordan du produserer maten. Ta de med på butikken, handle, la de være med på kjøkkenet og lage mat. La de sette seg ved bordet, spise maten de selv har laget. Da er ungene trygg på hva de spiser, sier Hotvedt.

6. Ikke tving mat i barnet

Jente
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

– Foreldre kan bestemme hva de kan spise, men ungene avgjør hvor mye han vil spise. Ikke press ungen og si «nå må du spise opp maten din». Ungen er kanskje ikke mer sulten, sier Hotvedt.

– Aldri si at ungen skal spise opp maten sin, det kan hende de har fått nok, sier Alstad.

7. La de forsyne seg selv

null
Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix

– La større barn forsyne seg selv. De vet hva de trenger, og det er bedre å erfare at det ble litt lite eller litt mye, enn å si at de skal spise så og så mye. Mestringsfølelse er viktig, sier Canderyd.

– Ikke press barnet, og i alle fall aldri si at barnet må spise maten til kvelds hvis de ikke spiser opp, sier Canderyd.

8. Unngå for mange restriksjoner

Yoghurt til barn
Foto: Elisabet Høye / NRK

– Ikke bli så streng at ungene ikke får spise en yoghurt om dagen eller bruke brunost som pålegg av og til, for det tilfører oss en god del næringsstoffer selv om det er tilsatt sukker, sier Canderyd.

Den kliniske ernæringsfysiologen sier at de vanlige matmerkene som grønt nøkkelhull og grovskala på brød er en god veiledning i butikken, selv om det ikke automatisk sier at matvaren er supersunn.

– Selvsagt må du bruke litt sunn fornuft og, men barn trenger et variert repertoar av matvarer, og altfor mye restriksjoner vil kunne gjøre at man også utvikler noen form for spisevansker, sier Canderyd.

9. Det skader ikke med usunn mat en gang imellom

Kos foran tv-en
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Foreldre er veldig opptatt av at maten skal være sunn, men vi heller andre veien. La de heller spise en pizza Grandiosa en gang imellom, det skader ikke. Det kan mange ganger bli stress rundt måltidene, og det igjen kan få negative ringvirkninger, sier Alstad.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark