Hopp til innhold

Nå inneholder dette iskalde hvelvet 820.000 frøprøver

Denne uka ble 20.000 nye frøprøver lagret i permafrosten på Svalbard. «Dommedagshvelvet» ved Longyearbyen skal sikre verdens matproduksjon for framtiden.

Frøhvelvet på Svalbard

Svalbard globale frøhvelv ligger inne i fjellsiden like utenfor Longyearbyen.

Foto: Mari Tefre / Svalbard Globale Frøhvelv

Frøprøvene som i denne omgang ble båret inn i bunkersen i fjellsiden like over flyplassen i Longyearbyen kommer fra Japan, Brasil, Peru, Mexico og USA, skriver Landbruks- og matdepartementet på sine nettsider.

Svalbard globale frøhvelv bel åpnet vinteren 2008. Både verdenspressen og daværende statsminister Jens Stoltenberg var til stede.

Det genetiske råmaterialet som ligger lagret i permafrosten kan brukes til å utvikle matplanter i stand til å takle fremtidens klima.

Plass til 1,5 millioner prøver

Inne i Svalbard Globale frøhvelv oppbevares frøprøvene i tre fjellhaller, som holder en konstant temperatur på 18 minusgrader.

Selve permafrosten gjør at fjellhallene i seg selv holder mellom tre og fire minusgrader, dersom kjøleanleggene skulle streike.

Her er det plass for til sammen 1,5 millioner frøprøver, som kan oppbevares til «evig» tid.

Korn og bønner

Denne gangen er det i stor grad ulike kornarter som skal lagres i Frøhvelvet. Fra The International Maize and Wheat Improvment Center kommer 5 964 varianter av hvete, og Okayama Universitet i Japan har for første gang deponert en samling med 575 varianter av bygg.

I tillegg kommer prøver på nesten 2000 arter mais og 500 arter bønner.

I tillegg ble en samling med okrafrø som har vært lagret i generasjoner, båret inn i fjellet på Svalbard denne uka, fra The Seed Savers Exchange i USA.

Ifølge britiske The Guardian inneholder fjellhallene på Svalbard nå prøver far 820.000 ulike matplanter.

Se bilder fra byggingen av Frøhvelvet:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark