Hopp til innhold

100 evakuerte på Svalbard: – Det blir tøft fremover

– Det blir en tøff og hektisk tid fremover, sier lokalstyrelederen i Longyearbyen.

Arild Olsen

– Det blir en tøff situasjon fremover, og vi skal håndtere det tragiske faktum at en av våre egne har omkommet, sier lokalstyreleder Arild Olsen (Ap).

Foto: Sigrid Agnethe Hansen / NRK

svalbard

Mannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp, samt flere fra lokalbefolkningen bidro i redningsaksjonen.

Foto: scanpix / scanpix

En dramatisk og tragisk lørdag er snart over i det lille samfunnet på Svalbard. Én er bekreftet omkommet, flere er sendt til sykehus med alt fra kritiske til lettere skader. Noen av dem er barn. Ti hjem er ødelagte.

Snømassene var nådeløse da de styrtet nedover fra Sukkertoppen.

Det ble umiddelbart satt krisestab for å få kontroll over situasjonen. Det ble iverksatt tiltak for å skaffe boliger til de som hadde mistet hjemmene sine, og de som ble evakuerte på grunn av skredfare.

100 personer er lørdag kveld evakuerte, opplyser Sysselmannen.

– Tragisk

På Kulturhuset tok man imot de evakuerte. Fordelte boliger og mat. Ungdomshuset, kirka og biblioteket åpnet dørene. De som trengte det fikk handle på lokalstyrets konto på nærbutikken. Mange hadde forlatt klær, mat og penger da de flyktet fra skredet.

Ved «spisshusene» langs foten av Sukkertoppen letes det fortsatt i snømassene sent lørdag kveld og utover natten.

svalbard, ras

Ti hus ble ødelagte i snøskredet.

Foto: Tipser / NTB scanpix

– De kommende dagene blir tøffe og hektiske, sier Arild Olsen til NRK. Som lokalstyreleder står han midt oppi sorg og kaos sammen med innbyggerne i Longyearbyen.

Han sier at de ikke har total oversikt over hvor mange som trenger hjelp, men at det fort dreier seg om et hundretalls personer. Fokuset nå er å ta vare på alle som er berørte, og å skape trygghet i befolkningen om at situasjonen er under kontroll.

Både lokale skredeksperter og eksperter fra fastlandet er samlet i Longyearbyen.

– Det blir en tøff situasjon, og vi skal håndtere det tragiske faktum at en av våre egne har omkommet. I tillegg skal vi håndtere selve situasjonen med de ødelagte husene og at folk må ha en ny plass å bo. Så det blir hektisk fremover, sier Olsen.

Vil husene bygges opp igjen?

– Vi må hente inn eksperter som må vurdere hvor vi kan bygge, og hvor vi ikke kan bygge. Men slik jeg ser området nå klarer jeg ikke å se for meg hvordan folk skal kunne føle seg trygg der. Så min umiddelbare reaksjon er at vi ikke kan bygge nytt der.

– Uvurderlig innsatsvilje

Utover kvelden lørdag blir det debriefing for hjelpemannskaper og folkemøte for hele befolkningen. Olsen roser alle som har deltatt i redningsaksjonen.

– Det at man bor tett, og er venner og kolleger i et gjennomsiktig samfunn viser seg i slike situasjoner. Innsatsviljen i lokalbefolkningen er enorm og uvurderlig, sier lokalstyrelederen, og viser til at folk strømmet til med hodelykter og spader for å leite i snømassene. Mange bidro også med mat og boplass til de som trengte det.

Erna Solberg: – Tankene går til alle som er rammet

Svalbard er i dag ikke innlemmet i den nasjonale snøskredvarslingen. Varsling skal testes ut i februar.

– Denne ulykken er et bevis på at vi må innlemmes i varslingen som alle andre kommuner, sier Olsen.

Samtidig mener han ingen kunne forutsett en slik hendelse.

– Spisshusene har stått i 30 år, og såvidt meg bekjent er har de aldri vært truet av skred.

Følg utviklingen i Longyearbyen: