Hopp til innhold

Han reddet Roald Amundsen

Ishavsskipper Nils Vollan fra Balsfjord i Troms forteller om sitt møte med Roald Amundsen, og hvordan han kom Amundsen til unnsetning etter den
mislykte Nordpolsekspedisjonen i juni 1925.

Video Han reddet Roald Amundsen

VIDEO: Nils Vollan i et opptak fra 1976 hvor han forteller hvordan han reddet Roald Amundsen

– Vi visste alle at Roald Amundsen hadde vært savnet i en måned. Vi trodde ikke våre egne øyne da vi skjønte at det var Roald Amundsen og hans besetning vi hadde funnet, forteller Vollan i et intervju med NRK 50 år etter hendelsen.

– Nå kommer han gamle Erik!

For Nils Vollan var bare 30 år og kaptein da han seilte ut nord for Spitsbergen. En skipper på marinebåten ”Farm” var innom før avreise for å fortelle at de måtte se etter Roald Amundsen.

– Vi tenkte jo at han hadde vært savnet i en måned, og at det ikke var noe håp. Men vi lovde at vi skulle se etter livstegn på isen.

Da Vollan og mannskapet nærmet seg området der Amundsen hadde landet oppdaget de dem ikke med det første. Men mannskapet til Amundsen startet flymotoren og seilte med flyet langs vannet mot skuta.

– Henrik, som aldri hadde sett et fly før, ble redd. Han var ingen lettskremt kar, men da han så flyet komme med et voldsomt leven langs vannet ropte han etter meg. ”Nå må du komme opp! Nå kommer han gamle Erik!”

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Amundsen

Roald Amundsen og to av hans kamerater da de kom fra Nordpolen.

Trodde ikke det var Amundsen

Flymaskinen stoppet opp, og Vollan beordret en robåt bort til flyet. Da mannskapet til Amundsen kom ut var de ikke så lettkjennelige for mannskapet til Vollan.

– De hadde jobbet så mye med motoren at de var blitt helt svarte. Jeg sa til kameraten min at dette aldri var nordboere, ler Vollan.

Mannskapet kom opp en etter en, men den siste som kom var selveste Roald Amundsen.

Vollan var den første til å spørre om hvordan Nordpolen var, men Amundsen måtte erkjenne at polturen ikke gikk helt som planlagt.

Ankom like før redningspatruljen dro

18. juni 1925 ankom de Kings Bay etter en dramatisk tur med høye bølger og dårlig vær.

Velkomsten på kaia husker Vollan godt.

– De skulle ut med et nytt redningsmannskap etter Amundsen kl 1 den dagen. Så hele gruvebyen var samlet for å ønske dem lykke på reisen. Vi kom inn kvart på 1.

– Jeg har sett mye rart i min tid, men maken til barnslig oppførsel blant voksne folk har jeg aldri sett.

Avisoverskrifter

Amundsen skapte mange og store avisoverskrifter da han ble meldt savnet.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark