Denne siden vil i løpet av sommeren/høsten 2014 legges ned

Du som bruker bes å laste ned og selv ta vare på det innholdet du har lagret her.

Troll skal ut i lyset!

Ulf Morten Davidsen
19.04.2012 kl. 23:09 0 1,082 visninger

Anders Behring Breivik i Oslo Tingrett (Foto: NRK)

Vi som har møtt de berørte av terroristens handlinger ser at det er tunge dager. Turen til Tingretten hver morgen kl. 0900, hvor nok en dag med tanker og gjerninger hinsides all fornuft skal frem i lyset, er tyngre enn det er mulig å forestille seg for oss som ser dette fra utsiden. For noen så tung at den beste terapien er å holde seg langt unna når Breivik sitter i vitneboksen.
Det er en forferdelig ulykke at ingen så hva Anders Behring Breivik var i stand til å gjennomføre. Tankegodset hans er et makkverk. Men han er ikke alene om å romantisere riddere, tro at alle muslimer er ekstremister, blande litt Johannes Åpenbaring opp i gryta og lage seg et virkelighetsfjernt verdensbilde.
For det tegnes et bilde av en mann som har kopiert, lest litt på Wikipedia, stjålet litt tankegods der, og forvandlet seg fra en outsider til vårt verste mareritt. Det menes mye om terroristen, men de fleste ser ut til å være enige om at han er alt annet enn kunnskapsrik. Han er ingen retoriker, ingen tenker, han har tvert i mot latt andre gjøre jobben for seg.
Det betyr at han på ingen måte er alene om å mene at Hitler skulle vunnet 2. verdenskrig. Det er flere enn massemorderen som føler de må redde Europa fra marxister og muslimer.
Folk med Breiviks tankesett ser på Norge som et fengsel, et diktatur, har ikke vett til å rømme over Svinesund. De har ikke en gang mot til å debattere i åpent lende. Derfor er internett en befrielse for tullinger som drømmer om å drepe mulitkulturelle, politikere og selvsagt oss journalister.
Mannen som nå sitter i retten, og som lett kan hevde at han fortjener dødsstraff i et land som aldri vil gjennomføre noe sånt, og som ser seg selv som en martyr i din og min tjeneste, er blant mye annet et resultat av internett. Forstyrret og kunnskapsløs som han er, har nettet vært studie- og møteplassen. Og vi vet alle hvordan det går når læreren aldri er i klasserommet.
Det betyr selvsagt ikke at den digitale revolusjonen er vår fiende. Nettet globaliserer verden, og de fleste av oss nøyer oss med å lese lokale eller nasjonale nyheter, spille av uskylde klipp, kanskje gjøre en netthandel, lære mer om gjødsling av rosebedet, eller studere et fag sammen med mennesker fra hele kloden i et virtuelt universitet. Men for de som er utskudd, går det fint å gjemme seg sammen med likesinnede og dyrke galskapen.
Heldigvis er de fleste ikke som massemorderen. De fleste klarer ikke å holde inne sine holdninger og meninger. Og skal meninger brytes må vi selvsagt tillate at de fremføres. Og vi bør lytte til venstrepolitikeren og muslimen Abid Raja. Han har valgt å konfrontere muslimske ekstremisters meninger, og utfordrer nå oss etnisk norske til å gjøre det samme, å konfrontere de blant oss som bærer rundt på Behring Breiviks tankegods.
Det er typisk norsk å jatte med for ikke å ødelegge stemningen. Men taushet oppfattes ofte som samtykke. Er du enig med Breivik og hans likesinnede, så er det selvsagt din rett å ytre slike meninger, så lenge du holder deg til det. Men er du uenig bør 22. juli ha lært oss at vi andre skal si i fra.
I Breiviks gale totalitære verden er full sensur målet. Der gjelder kun hans tanker. Men vi som synes Norge er et bra sted å være, har både en ytringsfrihet og et ytringsansvar som vi må bruke.
God helg!

NRK Torget