Denne siden vil i løpet av sommeren/høsten 2014 legges ned

Du som bruker bes å laste ned og selv ta vare på det innholdet du har lagret her.

Mandag starter ei tung tid!

Ulf Morten Davidsen
12.04.2012 kl. 22:59 1 2,037 visninger

Mediepresset blir massivt de neste ukene. (Foto: Elisabet Høye/NRK)

Vi er lei allerede før rettsaken starter mandag. Vi skulle ønske vi aldri hadde hørt om Anders Behring Breivik. Men nå er han vår moderne histories mest uønskede bekjentskap. Tiltaltes selvopptatthet vil trolig gå oss alle på nervene de neste ukene. Og det skal bli verre. Så ille blir det at forsvarer Lippestad tidlig i uka forsøkte å forberede oss på at det terroristen vil si blir verre enn vi tror. ABB angrer ingenting, utover det faktum at han ikke fikk drept flere, var budskapet fra cella på Ila.

For oss utenforstående er det overlevende og pårørende skal gjennom de neste ukene ikke mulig å forstå. I Østfold har de berørte mange ansikter, alle har forberedt seg på sitt vis, men vet likevel ikke hvordan møtet med drapsmannen vil bli. Det eneste vi vet i dag er at det fra mandag blir massivt.

“Psykopaten som drepte 77 er ikke gal”, var overskriften i amerikanske medier tirsdag. Forvirringen er stor, ute som hjemme etter nok en rapport om massemorderens psyke. Nyhetsinteressen er enorm verden rundt. Det fikk jeg selv føle på kroppen da jeg brukte drosje i flere amerikanske byer i februar. Hver eneste sjåfør spurte hvor jeg var fra, da de hørte Norge, kondolerte de, og ville ha detaljer om hvordan det gikk med oss her hjemme etter terrorangrepet. Og alle som én lurte på om det var riktig at mannen ikke skulle straffes. Norsk rettspleie har lenge vært, og vil fortsatt være et tema i nyheter over hele verden. Og her hjemme vet vi allerede nå at det provoserende fliret vil forfølge oss i ukevis. Hver og én som er berørt vil ha sine egne tunge tanker rundt det som skjedde dem og oss den 22. juli. Det viktigste for de fleste vil uansett være at tiltalte blir sittende bak lås og slå lenge.

Samtidig som alle forstår at mediadekningen vil være enorm, er det blant de berørte, forståelig nok, ikke like stor forståelse for at de berørtes historier også angår offentligheten. Etter 22. juli skulle det bli mer åpenhet. Siden den gang er det et uttall eksempler på ønsker om en lukket prosess. Forrige uke stod Utøya-overlevende Adrian Pracon frem med beretningen om at hans ønske om å utgi en bok om sin historie ble motarbeidet i AUF. Flere bistandsadvokater har hatt lignende utspill: La de berørte være i fred.

Det er et ønske som er lett å forstå. Men det som skjer dersom ingen står frem med sin del av historien, også i mediene, er at Anders Behring Breiviks versjon blir den mest fremtredende.

Heldigvis er støttegruppa i Østfold bestykket med folk som forstår dette. Støttegruppas leder Helge Kolstad legger vekt på at offerne skal komme seg videre i livet. Rettsaken blir en tung bør å bære, og da er det lett å frykte at vi i pressen skal gjøre vondt verre. I NRK Østfold har vi forberedt oss lenge og vel. Vi har ingen intensjoner om å legge stein til byrden. Vi kommer ikke til å kontakte de som ikke vil bli kontaktet. Og vi kommer ikke til å publisere det som ikke bør publiseres. Men samtidig skal vi dekke denne saken på beste måte, slik at vi forhåpentlig bidrar til at vi kan legge 22. juli 2011 litt lengre bak oss.

Det er ikke mulig å tie Anders Behring Breivik ihjel. Derfor er det så viktig at han ikke blir stående uimotsagt!

God helg!

NRK Torget