Denne siden vil i løpet av sommeren/høsten 2014 legges ned

Du som bruker bes å laste ned og selv ta vare på det innholdet du har lagret her.

Forsvarer ikke Forsvaret!

Ulf Morten Davidsen
29.03.2012 kl. 22:56 1 1,857 visninger

Rygge Flystasjon blir lagt ned, hvis posisjonen på Østfoldbenken får den som den vil! (Foto: Heidi Gomnæs/NRK)

Sommer i mars, med varmerekord i Sarpsborg, gir friskt pust både til flora og østfoldingen. Men som vi vet skal alt balanseres, så hva er vel mer naturlig i vennskapet mellom byene ved Glommas utløp, enn at sarpingene sender dritten i vannpost ned elva. Urenset kloakk skal renne forbi uterestaurantene hvor mange ser seg selv sittende i kveldssola og nippe til et glass med noe kaldt.

Fæle greier! Rett og slett en drittsak, mener mange. Om noen i hele tatt vil merke at renseanlegget i Sarpsborg er stengt, er ikke så viktig. Det er tanken som teller. Når dritten treffer vifta, er et godt og visuelt uttrykk. Her treffer den i stedet bryggekosen. Men to milliliter kloakk i hver tiliters bøtte med vann som passerer, er neppe det verste som kan vederfare oss.

Veldig mye kos og hygge er det neppe i de indre sirkler i Østfold Arbeiderparti heller. Hva det er med Arbeiderpartiets østfoldbenk på Stortinget og Rygge flyplass er ikke godt å si, men noe er det.

Med Svein Roald Hansen sentralt plassert i i Utenriks- og Forsvarskomiteen, har mange innbilt seg at sjansene for å få frem budskapet om at det norske forsvaret trenger Rygge har vært gode.

Men Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter ba på vegne av de rødgrønne tirsdag opposisjonen på Østfoldbenken om å overta åket. 450 arbeidsplasser og en militær flystasjon i Rygge er ikke noe å kjempe for. Forsvarets oppgave om å sikre nasjonale interesser gjelder ikke denne delen av Østlandet. Hansens parti tar mer hensyn til spetakkelet i Bodø, styrker heller Gardermoen og støtter dermed Forsvarets langtidsplan. Det hele ligner fælt på bataljen rundt sivile Moss Lufthavn Rygge i 2008, da Arbeiderpartiet i Østfold stemte mot en ny konsesjon, som ville gitt Østfolds flyplass bedre rammebetingelser.

Forsvarsministeren gjestet Arbeiderpartiets årsmøte i helgen. Her fikk han beskjed om at Østfold skulle ha noe igjen, siden fylket nå står ribbet for statlige arbeidsplasser. Vi tipper Barth Eide ikke ble nevneverdig engstelig av kravet.
Fylkesplanen for Østfold, som regjeringen har stilt seg bak, peker på området rundt flyplassen som et av fylktes viktigste satsingsområder. NHOs direktør Espen Evensen fastslår at dødshjelpen som nå gis på ingen måte støtter planen. Østfold sliter med å tiltrekke seg kunnskapsarbeidsplasser. I det hele tatt sliter Østfold med å tiltrekke seg noe som helst av satsinger med hjelp av politiske vedtak.

At Østfolds fremste menn og kvinner på Stortinget lener seg tilbake og er fornøyde med å ha foreslått beredskapstropp til Rygge, at vi tross alt har en ny E6 på plass, og at vi jo får nytt sykehus, forklarer kanskje det meste. Vi har å klappe igjen og være fornøyde!

Tilbake sitter Ap-ordføreren i Rygge, Inger-Lise Skartlien, og krever noe tilbake. Det kan hun, og det må hun. Det er stor takhøyde for kledelig uenighet i slike saker.

Hun er lovet hjelp også. Opposisjonen i Østfold har sagt at de tar opp kampen for et fortsatt militært liv på Rygge, men vet helt sikkert det samme som Svein Roald Hansen: Kampen, som Hansen godt kan ha kjempet, er tapt for lengst. Her er det andre hensyn som gjelder. Arbeidsplasser i Bodø og et oppsving for Forsvaret på Gardermoen er viktigere for det rødgrønne flertallet.

Hvordan den sivile flyplassen skal klare ekstrakostnadene ved at Forsvaret forsvinner blir neste utfordring. Den kan løses ved at vi alle flyr mer med RyanAir. Men blir været som dette, så holder vi vel oss ved dørene. Uansett hvor mye dritt som kommer vår vei.

God helg!

NRK Torget