Hopp til innhold

Får millionbot etter dødsfall

Yara Porsgrunn har fått en bot på tre millioner kroner i forbindelse med et dødsfall på fabrikken i august i 2013.

Yara Porsgrunn

Yara Porsgrunn har fått en bot på tre millioner kroner etter et dødsfall i august i fjor.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Vi aksepterer at vi har vi har et ansvar, men vi aksepterer ikke boten slik den nå er lagt frem. Vi er uenig i grunnlaget og premissene for boten. Derfor er vi nå i dialog med politiet i Telemark om saken, sier direktør i Yara Porsgrunn, Per Knudsen til NRK.no.

Det var 15. august i fjor at en mann fra et innleid firma døde som følge av strøm gjennom kroppen, da han arbeidet med en vinkelkutter ved bedriften i Porsgrunn.

– Vi har vurdert saken slik at vi ser Yara som byggherre ved arbeidet som ble gjort. Vi mener at Yara i forkant av dette ikke hadde foretatt tilstrekkelige risikovurderinger, og tatt hensyn til de risikoforholdene vi mener burde vært tatt med i dette prosjektet, sier politiadvokat i Telemark politidistrikt, Svein Folkestad.

– Nå sier Yara at de ikke aksepterer boten slik den foreligger nå, hva skjer videre i saken?

– Jeg regner med å få en tilbakemelding fra Yara om hvilke elementer de er uenige i, og så får vi gå i en dialog på det. I ytterste konsekvens kan denne saken havne i rettssystemet, sier han.

Ikke overrasket

Direktør ved Yara, Per Knudsen, sier han ikke er veldig forbauset over at de har fått boten.

– Dette er en svært tragisk ulykke, og sånt skal ikke skje hos oss. At det ble en reaksjon var forventet. Boten er i stor grad er basert på en rapport fra Arbeidstilsynet, og vi mener at det er feil og mangler i rapporten som vi ønsker en dialog med politiet om, før vi eventuelt avslutter saken fra vår side.

– Har denne hendelsen ført til endringer i sikkerhetsrutinene ved bedriften?

Ja, vi har helt uavhengig av denne granskingen foretatt en egen gransking, og vi har gjort en del tiltak for å sikre at slike ting ikke skjer igjen.

Legevakten fikk kritikk

Fabrikksjefen ved Yara i Porsgrunn

Direktør i Yara, Per Knudsen, sier de er i dialog med politiet om boten.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / Per Knudsen

I april i år gikk Fylkeslegen i Telemark ut og kritiserte legevakten i Porsgrunn fordi det tok en time og 15 minutter før en lege var på plass etter at ambulansen kom til gjødselfabrikken på Herøya. Ambulansepersonalet kontaktet legevakten for å få en lege til stedet der to personer var skadet i arbeidsulykken.

Fylkeslege Steinar Aase undersøkte med alle som deltok i opplivningsforsøket. Den gang konkluderte han med at Porsgrunn kommunale legevakt ikke ga forsvarlig øyeblikkelig hjelp i forbindelse med hendelsen, skrev TA.

– Porsgrunn kommunale legevakt ga ikke forsvarlig øyeblikkelig hjelp i forbindelse med hendelsen, siterer TA fra fylkeslegens konklusjon.
Det har også vært flere ulykker ved fabrikken i Porsgrunn. I slutten av mai i fjor satt en kvinnelig arbeider fast i kunstgjødsel i fire timer.