Hopp til innhold

Vil ha slutt på å sende pass i posten

SKIEN (NRK): Hver dag sendes det ut pass som vanlig åpen post med avsender på konvolutten. En av dem som har mottatt passet i posten, Trine Billington, reagerer sterkt på at det viktigste ID-dokumentet ble levert i postkassa.

Pass i posten

I POSTEN: Sammen med aviser og regninger, kommer passet i en konvolutt fra politiet. Trine Billington mener det er helt feil å sende det mest verdifulle ID-dokumentet vi har i posten.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Da Trine Billington fra Skien bestilte nytt pass, fikk hun tilsendt ID-papiret i posten, slik det vanligvis blir gjort.

På brevet var politiet stemplet som avsender, og formen av passet kunne skimtes gjennom konvolutten, forteller Billington.

– Det var ikke så veldig vanskelig å gjette seg til hva det er. Men heldigvis har vi en snill nabo som observerte den fulle postkassa, så han tok inn posten for oss, sier Trine Billington.

Trine Billington

Trine Billington mener det er helt feil å sende passet i posten.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Mange opplever ID-tyveri

Hvert år forsvinner mellom 300 og 600 pass i posten. Trine Billington hadde flaks denne gangen, og fikk passet levert slik som det skal, og det kom frem til rette eier. Likevel mener hun dette er en usikker måte å levere identitetsdokument på.

– Jeg synes det er en betenkelig praksis, sier Billington.

Mandag morgen skrev NRK at over 150.000 nordmenn har opplevd ID-tyveri de siste to årene, ifølge en undersøkelse fra Norsk senter for informasjonssikring. Billington synes det burde være mulig å reise på en politistasjon for å hente passet.

– Det er det viktigste ID-dokumentet vi har. Det er et verdipapir, som kunne vært sendt rekommandert eller vært hentet på politistasjonen, sier hun.

Mener trygghet er viktigere enn økonomien

Christian Meyer, seniorrådgiver ved Norsk Senter for Informasjonssikring, er enig med Billington og mener det må bli slutt på å prioritere kostnader over trygghet.

– Når 88 prosent av Norges befolkning sier at de ønsker å møte opp personlig for å hente viktige ID-dokumenter, så synes jeg politiet bør ta dette alvorlig, sier Meyer.

Han mener dette eksemplet viser at politiet fokuserer mer på økonomi enn på enkeltmenneskenes sikkerhet.

– Jeg forstår at alternativet koster veldig mye penger, men likevel er passet det viktigste ID-dokumentet vi har, sier Meyer.

Han mener passene må beskyttes bedre for at de ikke skal komme på avveie. De norske passene kan selges videre for gode penger, noe som gjør de populære blant identitetstyver.

– Norske pass er veldig attraktive, jeg har selv sett «nettbutikker» som tilbyr norske pass til mellom 5.000 og 6.000 dollar per stykke, sier han.

Politiet ser nærmere på det

Lill Kristin Nilsen

Lill Kristin Nilsen er leder for Nams- og forvaltningsenheten i Telemark i Sør-Øst Politidistrikt.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

Lill Kristin Nilsen ved politiet i Telemark sier at den nåværende praksisen er under vurdering.

– Per i dag er det sånn reglene er. Men jeg vet at det er under vurdering. Her hos oss veileder vi folk slik at de gjerne må komme hit og hente passet, sier Nilsen.

Hun forstår godt at folk reagerer på måten passene sendes på.

– Det er jo uheldig, sier leder for Nams- og forvaltningsenheten i Telemark i Sør-Øst Politidistrikt, Lill Kristin Nilsen.