Hopp til innhold

Vil grave frem restene av Hydrogenfabrikken

Målet med prosjektet «Jakta på tungtvannskjelleren – Hydrogenfabrikken på Vemork», vil være å synliggjøre restene av fabrikken.

Vemork i "Kampen om tungtvannet"

Fylkesrådmannen i Telemark vil støtte prosjektet som skal grave frem restene etter Hydrogenfabrikken på Vemork.

Foto: Storyline

Dersom fabrikkrestene blir gravd frem, skal stedet brukes til å formidle historien som er knyttet til fabrikken.

Det er spesielt søkt om å grave frem kjellerrommet som var målet for tungtvannsaksjonen i 1943. Hydrogenfabrikken skal ha fokus mot turisme og opplevelsesbasert næringsutvikling.

Fylkesrådmann i Telemark, Evy-Anni Evensen foreslår å støtte forprosjektet med 282.000 kroner, som skal brukes til å utvikle prosjektet videre.

– Veldig spennende

Ordfører i Tinn kommune, Steinar Bergsland, er glad for at Fylkesrådmannen ønsker å støtte prosjektet:

– Vi ser på dette som en kjempestor turistattraksjon for fremtiden i Telemark. Det å kunne få frem restene av kjelleren ville vært veldig spennende og vi tror det vil gi store verdier for Tinn og Telemark.

– Det er mange som tror at tungtvannet ble produsert i kraftstasjonen på Vemork, men det ble produsert i fabrikken som lå foran, og som ble revet på 70-tallet, sier Bergsland.

Les også:

Gjenskaper tungtvannsaksjonen

– Bedre enn Taj Mahal

Sprengt ned

Hydrogenfabrikken var målet for den mest kjente sabotasjeaksjonen som fant sted i Norge under 2. verdenskrig. Natta til 28. februar klarte norske sabotører å ta seg inn i kjelleretasjen i fabrikken, og sprengte apparater for produksjon av tungtvann. De ødela også 500 liter med tungtvann som var ferdig for eksport til Tyskland.

Fabrikken på Vemork var et viktig element i industrieventyret som tok til på Rjukan- Notodden på starten av 1900-tallet. Fabrikken stod ferdig i 1929, og plasseringen i den bratte dalsiden gjorde at fabrikken dominerte landskapet.

I 1977 ble fabrikken sprengt fordi den var i dårlig stand, og ikke lenger i bruk. I dag er det ingen spor etter fabrikken synlige i landskapet, men rester av fabrikken, med blant annet gulvet i kjelleretasjen, ligger bevart under bakken.