Hopp til innhold

Bønder redd ulven slår seg ned i Telemark

DNA-prøver viser at ulven som tok livet av en jakthund i Skien forrige uke, er ei ulvetispe. Det bekymrer bondelaget, som er redd for at ulven kan få valper og slå seg til ro i Telemark.

Hylende ulv
Foto: Gladysheva Olga / Colourbox

Leder i Telemark bondelag, Kjell Sølverød, er bekymra for situasjonen.

Kjell Sølverød

Leder i bondelaget i Telemark, Kjell Sølverød, mener det er umulig å drive med sau dersom det er ulv i Telemark.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

– Vi er veldig redd for at det etableres ulvekull i Telemark, og generelt utenfor ulvesona. Det her er ille, og så vidt jeg vet var ei ulvetispe innom i 2001 og etter det bare streifende hannulver.

– Men Telemark er et fylket med god plass – har vi ikke plass til ulven også?

– Det som bekymrer oss er at Verdens villmarksfond, Naturvernforbundet og Foreningen våre rovdyr ønsker 150 til 200 ulv og 15–20 ynglende tisper her i landet. Har de tenkt på konsekvensene?

Sølverød viser til FNs beregninger for folketallsutviklingen og matbehov i framtida. Han viser til at bare Norge trenger mat til en million mennesker mer i 2030.

– Skal vi stelle oss sånn at ulven spiser opp hjorteviltet og at husdyr verken kan beite på innmark eller utmark – hva skal vi fø befolkninga vår i framtida med da?

– Bør være plass til mer ulv i Norge

Seniorrådgiver og ulveekspert i World Wide Fund for Nature, WWF, Sverre Lundemo, sier organisasjonen ønsker at det skal bli en mer levedyktig ulvestamme i Norge. Samtidig mener han dagens ulvesone er relativt liten.

– Vi er ikke naive, og tror det får konsekvenser, men likevel mener vi det burde være rom for mer ulv i Norge.

– Vi bør se på hvilke områder som er litt mindre interessante områder for beiting samtidig som det er mulig for ulv å være der.

Han forstår bekymringen, men sier ulven har kommet tilbake i relativt nyere tid.

Kjell Sølverød i bondelaget i Telemark mener det vil være helt umulig å drive sauehold dersom det blir etablerte ulvestammer her i fylket. WWF mener det er mulig, men det vil kreve tiltak.

– Vi må ha mer inngjerding, mer oppsyn og se mer på hvor en skal ha dyr på beite. Vi utbytter bare halvparten av beitegrunnlaget i Norge. og det er viktig at vi får utnyttet de beste beitene, mener Sverre Lundemo.

Jegere på ulvejakt i Siljan

For tida er jegere ute for å spore opp ulven som har holdt seg i Siljan-traktene de siste dagene. Myndighetene har gitt tillatelse til å felle to ulver i vår rovviltregion. Kjell Sølverød håper jaktlaget klarer å felle ulven.

– Jeg er redd de ikke skal klare det, spesielt siden dette dreier seg om en tispe. Den må tas så fort som råd.