Hopp til innhold

Trener opp hundene til nyttårsaften

Nyttårsaften er for de fleste en festaften, men for våre firbente venner er ikke smell og raketter like gøy. Lill-Ann Berg (52) fra Heistad trener hundene jevnlig for å gi dem en bedre start på det nye året.

Lill-Ann Berg

Lill-Ann Berg bruker en cd med lydeffekter for å trene hundene til nyttårsaften.

Foto: Lars Hansen / NRK

For å forberede hundene på nyttårsraketter og annet støy, spiller Berg av en cd med rakettlyd slik at hundene blir vant til lydene. Berg starter treningen allerede når hundene er på valpestadiet.

Lill-Ann Bergs hunder

Lill-Ann Bergs hunder er lydhøre.

Foto: Lars Hansen / NRK

– Nesten med en gang jeg får valpen setter jeg på en cd jeg har kjøpt som inneholder lyder av nyttårsraketter, torden og skudd, sier Berg.

Begynne rolig

Berg advarer sterkt mot å begynne med for høyt volum, for da kan hunden bli enda reddere, forteller hun.

– Ser du at hunden er litt redd, har du satt det for høyt. Poenget er at du skal ha en hund som er rolig og nysgjerrig. Hunden skal være sånn du ønsker at den skal være når den hører faktiske raketter. Setter du den så høyt at den blir redd, vil den bli redd når den hører faktiske raketter.

I starten trener Berg hundene nesten daglig, helt til hun merker at de begynner å bli vant til lydene.

– Etter en 14 dagers tid pleier hundene og bli vant til lydene. Da er lydene en del av det miljøet de skal bo i, og da reagerer de ikke noe spesielt.

Se TV-innslaget med Lill-Anns hunder:

Video Trener opp hundene før nyttårsaften

NETT-TV: Trener opp hundene før nyttårsaften.

Noe effekt før nyttår

Om du ønsker at hunden din skal få en fin nyttårsaften allerede i år, kan det være for seint å begynne treningen nå. Men noe effekt kan man få, sier Berg

– Det er klart man kan få noe bedring, men ikke på samme måte som man kan ved en valp.

Er hundene allerede redd kan man for eksempel ta kontakt med dyrlegen. Johanne Teige Bøe ved dyreklinikken i Porsgrunn forteller at det viktigste man kan gjøre er å være sammen med hunden, men man må ikke trøste de. Da trur de nemlig at det er farlig.

– Du forsterker angsten ved å trøste hunden. Det kan også være lurt å ha bomull i ørene på hunden sånn at den ikke hører lydene og trekke for gardinene så den ikke ser lysglimta så godt. Vi har også noen luktstoffer som roer hunden.

Johanne Teige Bøe

: Johanne Teige Bøe ved dyreklinikken i Porsgrunn sier at det viktigste er å være sammen med hundene på vei inn i det nye året.

Foto: Lars Hansen / NRK

Ikke vondt for hunden

Lill-Ann Berg forsikrer om at treningen ikke er av vond metoden vondt skal vondt fordrives hundene.

– Slike metoder var vanligere tidligere, da pøste man på med så mye lyd at hunden ble helt overvelda, men det kan være skadelig og få helt motsatt effekt, man må begynne rolig og gjør hunden vant til lyden, sier hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark