Hopp til innhold

Hvor er kvinnene?

Tre av fire ordførerkandidater til høstens kommunevalg er menn. For dårlig, mener kvinnelige politikere.

Gunn Marit Helgesen

Gunn Marit Helgesen er eneste kvinnelige fylkesordførerkandidat. Hun synes ikke noe om at bare en av fire listetopper er kvinner.

Foto: Johnny Syversen / KS

Valglogo

– Det er ikke bra. Jeg synes det er trist at vi ikke har kommet lenger, sier Gunn Marit

Helgesen.

Hun er fylkesordførerkandidat for Høyre for sjette gang, og den eneste kvinnen som kan bli fylkesordfører. Hun kjemper mot ni menn om vervet.

– Vi ser at kvinner ofte er nummer to på valglistene, og at menn står på toppen. Det er mange dyktige kvinner i politikken, så det er på tide at partiene tar dette enda mer på alvor, og motiverer kvinner til å stå på topp.

– Det holder ikke å bare snakke om likestilling, man må utøve det i praksis også, sier Helgesen.

God kjønnsfordeling på listene

Partiene er opptatt av å ha en god kjønnsbalanse på listene sine, og på de fleste listene er fordelingen av menn og kvinner ganske jevn. Men når det gjelder toppvervene er kjønnsbalansen ujevn, 90 av 120 toppkandidater er menn.

Og bor du i Vinje, Fyresdal, Hjartdal, Drangedal eller Siljan er det hundre prosent sikkert at en mann er ordfører etter valget. Her finnes det nemlig ingen kvinnelige ordførerkandidater.

– Må spisse albuene mer

Nome kommune skiller seg likevel ut. Av åtte ordførerkandidater er fire menn, og fire kvinner.

Bjørg Tveito Lundefaret

Nome-ordfører Bjørg Tveito Lundefaret ber kvinner som virkelig vil være ordførerkandidater bli spissere i albuene.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Det er jeg veldig glad for. Det sikrer et godt sammensatt kommunestyre, som reflekterer befolkningen på en god måte, sier sittende ordfører Bjørg Tveito Lundefaret.

Hun oppfordrer kvinner til å spisse albuene, hvis de ønsker å stå på toppen av lista.

– Mange kvinner føler nok at de må bevise litt mer enn menn, og er litt redde for å ta opp kampen om førsteplassen. Slik bør det ikke være, og kvinner som virkelig vil stå på toppen av lista er ofte ekstra motiverte for å gjøre en god jobb, sier Tveito Lundefaret.

– For dårlig!

Fylkesleder for Senterpartiet, og ordførerkandidat i Nissedal, Anne-Nora Oma Dahle er

Anne Nora Oma Dahle

Fylkesleder for Senterpartiet, Anne-Nora Oma Dahle mener man må legge bedre til rette for at kvinner kan engasjere seg i politikken.

Foto: Johs Apold / NRK

heller ikke fornøyd med at så få kvinner er toppkandidater. Hun mener det er vanskelig å peke på konkrete årsaker, men tror kvinner føler seg mer forpliktet til familien enn menn.

– Det er vanskelig å få kvinner med i flere perioder. Menn klarer å kombinere politikk og familieliv, mens kvinner melder seg ut av politikken når de har små barn blir menn værende, og de med lang fartstid får ofte toppverv i partiene.

Hun er opptatt av å legge til rette for kvinner som ønsker å delta politisk.

– Ved å ikke ha møter når barn skal legges eller hentes i barnehagen kan vi kanskje legge bedre til rette.

–Dette må jobbes med hele tiden, ikke bare når det er valg, avslutter Oma Dahle.