Hopp til innhold

Tiggercamp vekker reaksjoner

Den mye omtalte tiggercampen for romfolket i Porsgrunn er nå ferdig bygget og klar for innflytting. Det vekker sterke reaksjoner.

Tiggercamp i Porsgrunn.

Campen er et oppholdssted for romfolket hvor de får tilgang på toalett og dusj.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Campen, som er den første i sitt slag i Norge, er et samarbeid mellom Skien og Porsgrunn kommune, og har fått statlig støtte på 300.000 kroner.

Varaordfører i Skien kommune Geir Arild Tønnessen påpeker at campen kun er forbeholdt romfolk.

– Hele plassen er laget for romfolket, for at de skal ha et felles sted hvor de kan oppholde seg. De får tilgang på et enkelt toalett og en enkel dusj og de kan lage mat her, sier han til NRK.no.

Campen har E18 som nærmeste nabo, og befinner seg på et jorde hvor det har blitt bygd en enkel brakke med et sanitæranlegg. Her skal beboerne slå opp telt på området eller bo i bilene.

Les også:

Artikkelen fortsetter under videoen.

På dette stedet, like ved E18 i Porsgrunn, skal romfolket få sin egen tiggercamp.

Se video: Her skal romfolket bo (Reporter: Tom Ole Buaas/NRK. Foto: Øystein Økter/NRK)

– Veldig fornøyde

Varaordfører Tønnessen, som også har ledet den operative tiggergruppen, sier han har fått gode tilbakemeldinger fra dem som skal flytte til campen.

– De har vært her og kikket på plassen og de er veldig fornøyde.

Men slett ikke alle er like fornøyd med at campen nå skal tas i bruk. Blant dem er grunneier for nærområdet Wenche Lanner.

– Vi er redd for at det blir forsøpling og andre ting som følger med tiggercamper. Da jeg var i Oslo så jeg med egne øyne hvordan er tiggercamp ser ut, og det har vi ikke lyst til å ha i nærmiljøet vårt, sier hun.

Lanner sendte inn en klage til Porsgrunn kommune hvor hun argumenterte for at tiggercampen ikke måtte bygges på området, men det ble avslått. Nå har hun anket saken til Fylkesmannen.

– På tide å prøve noe nytt

Forsker og antropolog Ada Engebregtsen har arbeidet med romfolket i Norge i ti år. Hun mener prosjektet i Porsgrunn er både viktig og spennende.

– De har vært møtt med avvisning, utestenging og utvisning i hundrevis av år, så jeg tror det er på tide å prøve nye måter å møte dem på, sier hun til NRK.no.

Romleiren i Porsgrunn er den første norske campen som det offentlige har tatt initiativ til. Engebregtsen påpeker imidlertid at romleire ikke noe nytt i europeisk sammenheng.

– Det er opprettet ganske mange camper rundt om i Europa. Det er rettet en del kritikk mot de store campene, for eksempel i Italia og til dels i Frankrike. Men små avgrensede camper, med kanskje en eller to familier, tror jeg kan fungere bra. Jeg syns det er et interessant eksperiment i hvert fall.

Det er ikke kjent hvor mange som skal bo på campen.

Varaordfører Tønnessen sier at campen, tross sin enkle standard, er etablert for å kunne bli brukt i lengre tid fremover.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark