Hopp til innhold

Tidligere og tidligere pollensesong

Norges astma- og allergiforbund advarer mot tidligere pollensesong enn normalt, og ber myndighetene finne ut hvorfor så mange reagerer på noe som egentlig er helt ufarlig.

Bjørkepollen

Hvorfor reagerer så mange nordmenn på pollen – som er helt ufarlig? Norges astma- og allergiforbund håper det blir tatt grep for å finne ut av og rette opp i dette.

Foto: Berit Roald / Colourbox/Scanpix

– Rundt 1 million nordmenn sliter når det er sesong for bjørkepollen. Og nå er varslene merket med rødt, sier Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef i Norges astma- og allergiforbund.

– Må se på grunnen til at så mange er syke

Nå er det «kraftig spredning». Det eneste som er høyere spredning enn det er nå, er «ekstrem spredning», og det oppleves sjeldent. Kraftig spredning, som det er nå, betyr at det er veldig mye pollen i lufta på Sørlandet og Østlandet med Oslo.

Årsaken til at det er slik, er været, og det skjer hver eneste vår. Pollen er blomsterstøv, og er et resultat av at bjørka blir sommeryr og slipper ut pollen for å bestøve andre planter.

Bo Gleditsch, Norges astma- og allergiforbund

Bo Gleditsch i Norges astma- og allergiforbund mener man må se på årsaken til at så mange nordmenn blir syke i pollensesongen.

Foto: Privat

– Og dette reagerer mennesker på, sier Gleditsch.

– Når omtrent 1 million mennesker reagerer på noe som egentlig er helt ufarlig – allergi er egentlig en feiltolking av proteinet fordi immunforsvaret tror det er farlig – så må vi begynne å se på grunnen til at dette skjer med så mange. Vi må se på de tingene vi omgir oss med, som kjemikalier i produkter, avgassinger i bygninger, luftforurensning og slike ting, sier Gleditsch.

Tidligere og tidligere hvert år

– Bjørkepollenet har kommet tidligere i år enn normalt. Men på grunn av den milde vinteren og global oppvarming for øvrig, så ser vi at sesongen begynner tidligere hvert eneste år.

– Hassel og or, som kommer først, kom hele fire uker før det pleier i år, sier Gleditsch.

Han sier at det ennå ikke er for sent for allergikere som ikke har tatt medisiner eller har forberedt seg på pollensesongen, men han mener det er fornuftig å medisinere seg.

– Det er alltid greit å gå til legen når man har det som er en kronisk sykdom, og ikke bare er en plage. Det er viktig å huske.

– Men vi pleier å anbefale at man begynner å medisinere seg en til to uker før det man reagerer på kommer i luften. Det er for at kroppen skal være klar til å takle det som kommer.

– Snakk med legen din

Det er mange som har pollenallergi som bare nyser litt eller klør litt i øynene – og det er irriterende, men ikke noe mer. Men det er en ganske stor andel nordmenn som blir helt satt ut av dette, og som håper på regn eller vil gjemme seg bort i kjelleren sin. Og da må man medisinere seg for i det hele tatt å fungere i hverdagen.

Men er det andre råd enn medisin?

– Det kommer an på hvem rådene er til. Vanlige mennesker som deg og meg må nok til en viss grad akseptere sykdommen, og så må vi snakke med legen og få et medisineringsprogram som fungerer, sier Gleditsch.

– Men det aller viktigste er å ta sykdommen på alvor – både som enkeltpersoner og som myndighet, sier Gleditsch.