Hopp til innhold

Satser på lasergraverte termokopper

Audun Røhnebæk Stikbakke på Rauland har laget en termokopp av tre inspirert av birkebeinerne fra 1200-tallet. Den er laget med noe av det mest moderne verktøyet som finnes; en laserkutter og 3D-printer.

Produksjon av birkebeinerkopp

Det ligger mye arbeid bak en termokopp i tre

Snart er det premiere på Birkebeiner-filmen. I forbindelse med premieren på filmen, ble det utlyst en konkurranse for å lage produkter som både passer med historien fra 1200-tallet og som kan fungere i dagens samfunn.

Audun Røhnebæk Stikbakke

Det er kjempemoro å komme så langt. Det var mer enn jeg hadde forventet, sier Audun Røhnebæk Stikbakke, masterstudent ved Høgskolen i Sør-Øst Norge på Rauland.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Jeg har sett på mye gammel norsk treskjæring fra 1200-tallet. Og prøvd å finne noe jeg bruke i et produkt som også kan fungere i dag. Det jeg har laget er en serie med termos-kopper, som forhåpentlig både skal se fine og genuine ut og holde drikken varm, forteller Audun Røhnebæk Stikbakke, masterstudent ved Høgskolen i Sør-Øst Norge på Rauland.

Laser og 3D

Det er en omfattende og komplisert prosess å lage en slik termokopp. Stikbakke har kombinert mange forskjellige produksjon-metoder for å komme frem til det ferdige produktet. Både nye teknikker og gamle håndverkstradisjoner er brukt for å komme frem til det ferdige produktet.

Produksjon av termokopp

Se hele videoen fra produksjonen av termokoppene, 6 minutter

– Selv om jeg har tenkt at det skal gjøres enkelt og produksjonsvennlig, så er det en ganske omfattende prosess å lage en termos, sier Stikbakke.

Stavkirkeportal

Til slutt ble det et treskrin med 4 termokopper. Det innerste laget på koppen er av stål. Deretter er det 3-D-printet et isolasjonslag. Og så er det pålimt et lag tre som er gravert med 1200-talls motiver fra en stavkirke portal fra Setesdal. I tillegg er det en ring av sølv nederst som også er gravert.

– Det er noe av det vanskeligste jeg har gjort. Det tok veldig lang tid å lage en slik kopp. For alt utvider seg med varme. Og tre er spesielt følsomt for fukt og varme. For å få alt til å passe sammen, så var det veldig mye utprøvinger. Selve produksjonen av en termos tar omtrent en dag, sier Audun Røhnebæk Stikbakke.

Birkebeinerkopp

Et av motivene på birkebeinerkoppene. Hentet fra en stavkirkeportal fra Setesdal

Foto: Hanne-Kjersti Skjevelnes Iversen

Termokoppen vant ikke konkurransen, men Norges Husflidslag som står bak konkurransen, fant ideen til Stikbakke så spennende at de vil utvikle ideen.

– Det er en god mulighet for å få markedsført seg som designer. Det var en veldig spennende oppgave. Det er sjelden man kan lage noe som skal passe til 1200-tallet. Vi jobber ofte med den tiden som inspirasjon. Men det var en annen måte å tenke på, sier masterstudenten.

Vil du se koppene, så står de på utstilling fra 18. mars på Fylkeshuset i Oppland

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark