Hopp til innhold

Streiken stopper Operasjon Dagsverk

I år har Operasjon Dagsverk 50-årsjubileum, men den tradisjonsrike elevdugnaden setter ikke ny innsamlingsrekord. Flere skoler her i landet lar heller elever ta igjen for det tapte fra lærerstreiken. – Kjipt, sier elevene selv.

OD-dag Michel Mogen Andrine Bro

Det er kjipt at Operasjon Dagsverk taper mot ekstraundervisning, mener Andrine Bro (t.h.) Hun er leder for Operasjon Dagsverk i Telemark. Michel Mogen er OD-leder på Skien videregående skole.

Foto: Roald Marker / NRK

Selv om lærerstreiken for lengst er over, gir den fremdeles ringvirkninger. Antall skoler som har meldt seg på til Operasjon Dagsverk er lavere i år enn den pleier.

Flere skoler gir nemlig elevene et noe vanskelig valg. De som ønsker det, kan delta i ekstraundervisning og ta igjen det tapte. Naturlig nok velger mange det, noe som igjen betyr at færre elever stiller opp for Operasjon Dagsverk.

Lill Harriet Koi

– På Skien videregående skole lar de elvene velge fritt om de vil delta i ekstraundervisning eller være med på OD-dagen, forteller rektor Lill Harriet Koi.

Foto: Telemark / NRK

– Ikke spesielt solidarisk

– Jeg synes det er utrolig kjipt, sier Andrine Bro.

Hun er leder for OD-dagen i Telemark og er selv elev på Skien videregående skole, der elevene får tilbud om ekstraundervisning.

– Det er heller ikke spesielt solidarisk med tanke på dem pengene fra OD-dagen skal gå til, nemlig unge kvinner i Malawi og Etiopia, sier Michel Mogen, som er leder for OD-arbeidet på Skien videregående skole.

– Det betyr at mange dropper helt ut og bruker dagen som en ordinær skoledag istedenfor å komme seg ut og jobbe for Operasjon Dagsverk, sier Andrine Bro.

Frivillig å ta ekstraundervisning

Rektor ved Skien videregående forsvarer løsningen på OD-dagen.

– Vi har gitt elevene et tilbud i de mest sårbare fagene som språkfag og matematikk. Det er for å kompensere noe for etterslepet etter streiken i høst, sier Lill Harriet Koi.

Koi presiserer at det er frivillig å delta i ekstraundervisningen. Så langt antar hun at om lag halvparten av de 1.100 elevene velger undervisning.

Hun synes ikke det er et paradoks at norske elever velger egen undervisning fremfor å samle inn penger der målet er å prioritere undervisning spesielt for kvinner i Malawi og Etiopia.

Dette er to helt forskjellig saker, svarer hun.

Les også:

Ingen OD-dag i Porsgrunn

På Porsgrunn videregående skole har de valgt å trekke seg fra å delta på OD-dagen, forteller fungerende rektor Jon Freddy Gusfre.

– Vi har lagt om dagen for å ta igjen det tapte. Blant foreldre og elever er det forståelse for det. Vi i ledelsen har imidlertid oppfordret elevene til å gjøre OD-arbeid på fritiden, svarer Gusfre.

– Hvordan reagerer du på at OD-lederen i Telemark kaller det kjipt?

Martin Gukild

Martin Gukild er leder i Operasjon Dagsverk. Han er lei for at færre skoler deltar i årets aksjon, særlig siden det er 50 års jubileum i år.

Foto: Operasjon Dagsverk

Jeg skjønner at det er ulike interesser i denne saken, men elevene bør også få tatt igjen det tapte. Likevel tror jeg at skolen vår kommer sterkere tilbake neste år.

Nedgang i hele landet

Situasjonen i Telemark er ikke ulik den man finner i resten av Norge. I Oslo sitter lederen for Operasjon Dagsverk, Martin Gukild, som også registrerer en nedgang i antall skoler i år.

– Ja, det gjør vi. Det som likevel er gledelig, er at elevene fremdeles er like engasjert.

På landsbasis er det i underkant av 30 skoler som har trukket seg. Årsaken er streiken.

– Det er forståelig, men jeg mener OD-dagen kunne vært gjennomført likevel. Og i forkant har vi såkalt internasjonal uke. Den har dessverre mange skoler droppet.

Od-brosjyre

Operasjon Dagsverk har klare oppfordringer til elevene.

Foto: Roald Marker / NRK

Operasjon Dagsverk har utviklet et opplegg der elevene lærer mer om u-landsproblematikk, næringsliv og kultur i den tredje verden. Brukt på en riktig måte er det også nyttig læring, mener Gukild.

Det jeg har lært av dette er at det ikke nytter å irritere seg. Vi må være glade for de skolene og de elevene som likevel stiller opp.

Delt på midten

På Skien videregående skole er det delte meninger om OD-dagen. Rektor antok at halvparten ville velge undervisning. Det stemmer godt med svarene NRK fikk fra elevene.

– Jeg hadde deltatt med OD-arbeid, men jeg greide ikke å finne meg en jobb, svarer en elev.

For meg blir det å ta ekstraundervisning, svarer en annen, mens flere av jentene NRK traff i foajeen på skolen er helt samstemte.

– Vi skal selvfølgelig delta på OD-dagen.

Se hva elevene mener om OD-dagen.

Ekstratimer fremfor OD-dag

SE VIDEO: Det er delte meninger om OD-dagen.

OD-leder på Skien videregående, Michel Mogen, kommer ikke til å ta ekstraundervisning.

Nei, jeg skal rundt om for å se at alt funker som det skal.

– Betyr det at du bli hengende etter?

– Ja, ler hun oppgitt, men selv om jeg er den eneste i min klasse som ikke tar ekstraundervisning, tror jeg det skal gå bra, sier hun.