Hopp til innhold

Stikker før russefeiringen starter

SKIEN (NRK): Elever står i kø for å få vaksine mot hjernehinnebetennelse. Stikket er en forsikring som kan gjøre russetiden tryggere for mange.

Created by InfoDispatcher

Mange elever fikk vaksine mot hjernehinnebetennelse i Skien i dag. Helsesøster mener ungdommer bør forberede hvis de planlegger en hektisk og sosial vår med mye festing.

Fyll og fysisk kontakt er elemeter som hører til russetiden for mange. Det er også faktorer som gjør deg mer utsatt for å bli smittet av hjernehinnebetennelse.

Ved mange videregående skoler tilbyr helsesøster vaksine til avgangselevene. Ved Skien videregående skole i Telemark, tar helsesøster Rita Strandskog imot ungdommer fortløpende. Hun mener vaksinen er nødvendig for å begrense tilfellene av hjernehinnebetennelse.

Rita Strandskog

Rita Strandskog er helsesøster ved Skien videregående skole. Hun vil at flest mulig ungdommer mellom 17 og 19 vaksinerer seg mot hjernehinnebetennelse.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Det har vært en veldig stor nedgang etter at russen har fått tilbud om hjernehinnebetennelse-vaksine. Når det viser seg at det ikke har vært noen dødsfall etter at vaksineringen begynte, er jo det en indikasjon på at vi bør ha et slikt tilbud.

Føler seg tryggere

To av de som har tatt vaksinen nå, er Hanna Lüthe og Kati Nguyen. De føler seg tryggere når de har vaksinert seg.

– Når det er samlet mange mennesker på samme sted, er det lett å få hjernehinnebetennelse. Jeg tror det er lurt, spesielt når vi skal på mange treff, sier Hanna. – Jeg var ganske sikker på at jeg skulle ta den, for å beskytte meg selv, sier Kati.

Hanna Lüthe og Kati Nguyen

Hanna Lüthe og Kati Nguyen var ikke i tvil om at de ville ta vaksinen mot hjernehinnebetennelse.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Ny og bedre vaksine

De siste årene har Folkehelseinstituttet anbefalt ungdom i 17-19-års alderen å ta vaksinen. Overlege ved Folkehelseinstituttet, Synne Sandbu, sier bakgrunnen er at de fikk en ny vaksine i 2010, som var mye bedre enn den gamle.

– Det er lettere å anbefale bruk av den nye vaksinen, fordi den virker bedre og varer lenger enn den som ble brukt tidligere, sier Sandbu.

Hun sier at det er veldig lav forekomst av meningokokksykdom i Norge nå. Likevel anbefaler folkehelsen at ungdom vaksinerer seg, fordi tenåringer er en aldersgruppene som har høy risiko for å få sykdommen.

Selv om det, til stadighet, er noen som er skeptiske til vaksiner, mener helsesøster ved Skien videregående, Rita Strandskog, at elevene har mye å tjene på å vaksinere seg.

– Noen kommer til å være studenter i andre land og noen land krever at de skal ha denne vaksinen når de skal studere der. Vi håper derfor at de tenker litt lenger enn bare på festtiden de går inn i nå, sier helsesøsteren før hun gjør klar en ny sprøyte.