Hopp til innhold

Denne trebygningen er trolig verdens eldste

EIDSBORG (NRK): På tunet til Vest-Telemark museum på Eidsborg i Tokke står Stålekleivloftet. Det er 848 år gammelt, og kanskje verdens eldste ikke-kristelige trebygning.

Stålekleivloftet

GAMMELT: Tømmeret i Stålekleivloftet, eller Vindlausloftet som det også kalles, er fra vinteren 1167. Sagnet sier at det opprinnelig ble brukt til å oppbevare lintøyet til Åse Stålekleiv, en rik dronning som bodde i bygda.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Alderen på loftet ble først vurdert ut fra stilhistoriske elementer på bygningen og runeinnskrifter som er skrevet på tømmeret. Da ble det datert til 1300-tallet.

Dag Rorgemoen, direktør for Vest-Telemark Museum

Dag Rorgemoen, direktør for Vest-Telemark Museum

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Som museumsdirektør var jeg veldig fornøyd med å ha et hus fra 1300-tallet, sier Dag Rorgemoen, direktør for Vest-Telemark Museum.

Men ved hjelp av dendrokronologisk teknikk, som går ut på å telle årringer på tømmerstokkene, fant man frem til den riktige alderen på bygningen. Og det skulle vise seg at bygningen var langt eldre enn først antatt. Det viste seg da at tømmerstokkene i Stålekleivloftet ble hogget i løpet av vinteren 1167.

– Det var omtrent da Kong Sverre gikk i kortbukser. Det er noen stavkirker som er eldre, men av de ikke-kirkelige bygningene så er dette den eldste i Norge, sier Rorgemoen.

Hør sagnet om Stålekleivloftet litt lenger ned i saken.

Trolig verdens eldste

Til nå er det heller ikke funnet eldre verdslige trebygninger ellers i verden. Men det kan finnes trebygninger som er eldre, og det er størst sjans for å finne de i Vest-Telemark, skal vi tro museumsdirektøren.

– Her er det flest mellomalderbygninger i tre i hele Europa. Skal en finne noen som kan slå denne rekorden, foreslår jeg at folk leter i Fyresdal, Tokke eller Vinje kommune. Her er det flest, sier han.

Stålekleivloftet
Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Rammet av sopp

Vedlikeholdet av slike gamle trehus er svært vanskelig, og Stålekleivloftet har nå fått et soppangrep. Derfor må museet gjøre noen grep for å stoppe det. Trebygningen har aldri blitt behandlet med noe, og er heller ikke tjærebrent.

– Jeg har europeiske kollegaer som kommer for å se på loftet, og de synes det er helt utrolig at et hus kan stå så lenge og samtidig være så frisk i veden etter så lang tid. Grunnen til det er at de var nøye med å velge rett materiale. Det er bygd av malment furu, og det er impregnert fra naturens side, forteller Rorgemoen.

Hør sagnet om Stålekleivloftet:

Stort ansvar

Museet har en stor samling med gamle hus, og de ansatte merker ansvaret som hviler på deres skuldre for å bevare trebygningene for ettertiden. Museumsdirektøren sier han ønsker å bevare trebygningene i samme stand som de var i da de ble satt opp.

– Ståleklivloftet har stått nå i snart 850 år, og vi kjenner på det at vi har forpliktelser overfor kommende generasjoner. Det er en viktig del av historien og kulturen i Vest-Telemark, avslutter han.