Hopp til innhold

Nå må Porsgrunn sortere søpla

PORSGRUNN (NRK): Fra neste uke må folk i Porsgrunn sortere søppelet sitt på en ny måte – og for noen er det et stykke igjen før de er i mål.

Kildesortering

Fra 1. september må også folk i Porsgrunn sortere avfallet. Plast i den blå, restavfall i vrengt plastpose, og matavfall i den grønne.

Foto: Oslo Ren

Tiden med brennesle og sigarettsneiper løst i søppeldunken er snart forbi for porsgrunnsfolk. Fra neste uke er det fargede poser med plast- og matavfall som gjelder. Og restavfallet, det må legges i vrengte poser forseglet med to knuter.

Ute og sjekker forholdene

Anne Berit Steinseth, daglig leder i Renovasjon i Grenland, er ute på befaring og sjekker om porsgrunnsfolk har begynt å sortere søppelet sitt riktig.

– Her var det mye gris. Vi ønsker at folk skal ha det i poser, sier hun.

Bamble, Skien og Siljan har gjort det i flere år. Fra 1. september må også folk i Porsgrunn sortere i poser med fargekode poser, som skal plukkes optisk i et anlegg. Samtidig må folk slutte å legge løst søppel i dunken.

Tone Cecilie Halvorsen

Tone Cecilie Halvorsen, daglig leder på Jernia i Porsgrunn, sier at det har vært stor pågang i forkant av de nye kildesorteringsreglene.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

Kamp om posene

De nye reglene for kildesortering gjør at mange må gå til innkjøp av nye bokser på kjøkkenet. Hos Jernia i Porsgrunn er Ove Klokkervold på jakt etter et nytt søppelsorteringssystem. Selv om det egentlig er med blandede følelser.

– Det er vel bare til å bite i det sure eplet, sier han.

Og han er ikke alene. Daglig leder Tone Cecilie Halvorsen sier at det er stor pågang i byen nå som det nærmer seg 1. september, og alle Porsgrunns innbyggere må sortere i ulike poser.

Anne Berit Steinseth

Anne Berit Steinseth i Renovasjon Grenland, har ett tips til kildesortering: gjør det så enkelt som mulig.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

– Vi går tom veldig ofte nå om dagen, og leverandørene sliter også med å levere nok, så det har gått unna, sier Halvorsen.

Anne Berit Steinseth, i Renovasjon i Grenland, er glad for at folk forbereder seg til de nye reglene, og tror at sortering ikke bare behøver å være mas.

– Gode vaner gir en god følelse, for eksempel når matrestene våre går til drivstoff og busser i Grenland. Å utnytte energien i avfallet er veldig fint, sier Steinseth.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark