Hopp til innhold

Romfamilie fikk hjemmet sitt smadret

Dette synet møtte en romfamilie i Porsgrunn da de kom hjem etter en lang dag på jobben. Campingvogna som ble gitt i gave til familien på fem er knust til det ugjenkjennelige. Ordføreren er rystet over det som har skjedd.

Smadret campingvogn

Slik ser det ut, etter at campingvogna som en romfamilie i Porsgrunn bodde i ble knust til pinneved. Fem personer mistet dermed hjemmet sitt.

Foto: Anne Lognvik / NRK

En campingvogn som hadde blitt satt opp på et sandtak ved Eidanger kirke i Porsgrunn ble i natt ramponert og smadret. Vegger og glass er knust, og eiendelene som befant seg i vognen er spredd utover.

Romfolk Elvira Caldararu

Elvira Caldararu betrakter ødeleggelsene av campingvogna. Sammen med fire andre er hun nå bostedsløs etter at campingvogna ble ødelagt.

Foto: Bjørn Erik Kristiansen

Bjørn Erik Kristiansen, venn og talsmann for romfolket, har engasjert seg i deres sak i Grenlands-området. Han syns at restene av campingvognen er et trist skue.

– Jeg er veldig trist og lei meg. Jeg syns det er forferdelig urettferdig, at folk som har lidd så mye skal bli utsatt for sånt. Og det vitner om at det er rasisme også i vårt distrikt, sier Kristiansen til NRK.

– Sinne som ligger bak

Kristiansen syns det er vanskelig å forstå hvorfor mennesker gjør sånt mot andre.

– Det må være et veldig sinne som ligger bak. Det er jo folk som ikke vil sigøynerne vel, og som er imot at romfolket får lov å overnatte her i kommunen.

Kristiansen var selv med på å hjelpe til med å flytte campingvognen. Tidligere sto den på den etablerte tiggercampen på Skredderrønningen i Lannerheia, men den måtte flyttes derfra, siden reglene tilsa at man ikke kunne bo i campingvogner på området.

Den skal ha stått på det nye området i tre dager. Kristiansen sier at de også har lett etter egnet sted for campingvognen.

– Det står ikke noe konkret forbud mot å stå her, men at de som gjør det, gjør det på eget ansvar. Det er romfolket selv som har valgt å dra hit, etter at de ble jagd også fra romcampen på Lanner.

Romfolket Daniel Caldararu

Det var fem personer som bodde i campingvogna som ble smadret og ødelagt. Her går Daniel Caldararu og hans venn gjennom restene.

Foto: Bjørn Erik Kristiansen

Fem personer bodde der

Kristiansen opplyser at det er to menn, deres foreldre og en venn av familien, til sammen fem personer, som har bodd i campingvognen på området.

– Og de er ikke tiggere, de selger magasiner for å forsørge seg, presiserer Kristiansen.

Utover disse fem er det 20–25 andre personer som tilhører romfolket i Grenlands-området.

Kristiansen mener at politiet får en vanskelig jobb, men at han håper det finnes øyenvitner som kan bistå i etterforskningen.

Les også:

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hærverk romfolket

Eiendeler ligger strødd omkring etter at campingvogna til romfamilien ble smadret.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Ordføreren er rystet

Ordfører i Porsgrunn kommune Øystein Beyer er rystet over det som har skjedd.

– Dette er en handling jeg tar sterkt avstand fra. Selv om det er ulovlig å sette opp campingvognen her, så er det ingen som har lov til å gå til verks på den måten.

Han vil ikke gå med på at begrepet rasisme er fullt ut dekkende på det som skjer.

Øystein Beyer.

Ordfører i Porsgrunn kommune Øystein Beyer er rystet over det som romfolket nå opplever. Han sier at det samtidig er en krevende situasjon å håndtere, med alle klager og bekymringsmeldinger som kommer inn.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Det er veldig enkelt å kalle ting rasisme i Norge i dag. Dette er et stort etnisk problem, det er et folk som blir drevet fra skanse til skanse i Europa, og til dels i Norge, som vi altså ser her.

Tas opp i politiråd

Ordfører Beyer synes også det er trist at slikt skjer, når kommunen har forsøkt å tilrettelegge for romfolket, med campen på Skredderrønningen.

Samtidig mener han at det er viktig at romfolket må forstå at det fins regelverk man må forholde seg til, og at det er krevende når det kommer mange bekymringsmeldinger.

– Grunneier, naboer og andre har meldt fra til oss og sier at området blir veldig forsøplet, med både ekskrementer og andre ting. Det skapes negative holdninger, og det syns jeg er vanskelig å håndtere.

Beyer sier at de skal ta opp saken i et politiråd førstkommende torsdag.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark