Sommer, sol og grilling hører sammen. Mange tar med seg en engangsgrill på stranda etter jobb, og tar middagen i det fri.
Men altfor mange er uforsiktige når de bruker engangsgrill. Det har Hanne Grønvold Øverbø på Røra restaurant og strand i Porsgrunn fått erfare.
– Jeg er redd for at det en gang skal gå skikkelig galt, sier hun.
Les også:
– Brunsvidd
For opptil flere ganger har Grønvold Øverbø måttet slukke småbranner som har oppstått på grunn av engangsgriller.
– En gang måtte jeg kaste fra meg pommes frites og middager jeg hadde på plata, og løpe ut for å slukke en brann, forteller hun.
Hun nøler ikke med å si ifra dersom hun oppdager at noen griller på en uforsvarlig måte.
– Noen ganger må jeg vifte med pekefingeren og si at grillen ikke kan stå på plenen. Hvis du ser oppover bakken her så ser du at det er helt brunsvidd, sier hun.
Les også:
– Kan få konsekvenser
Forlatte engangsgriller når det er så tørt som nå, er ofte en grunn til skogbranner, forteller Stian Hovinbøle i Brannvesenet i Porsgrunn.
– Engangsgriller har startet flere skogbranner. Det er et generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og utmark fra 15. april til 15. september. Dersom noen er uforsiktige, kan det få store konsekvenser, sier han.
I over 30 år har Grenland flyklubb og Nome flyklubb kontrollert skogsområder på oppdrag for 110 sentralen både i Telemark og Vestfold.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Vegard Slettene i Grenland flyklubb forteller at det har vært ekstra mye å gjøre i år.
– Det har vært mye, spesielt de siste ukene, sier han.
Han forteller videre at brannflyet blant annet hjalp til under skogbrannen ved Svartefjell i forrige uke.
Les også:
Tørt
Aurora Stenmark i Meteorologisk institutt forteller hvorfor det er varsel om stor skogbrannfare.
– Det har vært lite nedbør, og mange steder er tørre, sier hun.
Hun sier at skogbrannfaren vil vedvare til det kommer såpass mye nedbør at regnet synker ned i bakken.