Hopp til innhold

Redde for transittmottak i bygda

Familier på Bolkesjø i Notodden kommune er urolige og vurderer å flytte, dersom Norges største asylmottak blir etablert i bygda med bare 100 innbyggere.

Transittmottak

Jan Erik Pedersen, Geir Teigen og Morten Gjerde er blant dem som er svært skeptiske til at Bolkesjø kan få et transittmottak med opp til 530 asylsøkere. I går hadde de folkemøte i bygda.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Gamle Bolkesjø hotell kan i løpet av kort tid bli transittmottak for opp til 530 asylsøkere. Hotellet og lokalitetene har nemlig stor kapasitet, men i hele bygda bor det bare cirka 100 innbyggere.

Og reaksjonene lar ikke vente på seg. Roar Aas liker overhodet ikke tanken på det som nå kan bli hans nærmeste nabo.

– Jeg er bekymra for Bolkesjø. Dette går på sikkerheten for ungene våre, sier han til NRK.

Aas har et nytt hus med panoramautsikt over Gaustatoppen. Han vurderer imidlertid drastiske endinger dersom mottaket blir en realitet.

– Jeg føler at utryggheten da blir så stor, så jeg vurderer rett og slett å flytte.

Folkemøte

Og det er mange sambygdinger som deler denne bekymringen. I går møtte hele bygda opp til folkemøte.

– Vi var vel over hundre her, og det bor jo ikke flere enn det i hele Bolkesjø, sier Morten Gjerde.

Sammen med Jan Erik Pedersen og Geir Teigen ryddet han opp etter folkemøtet. Og meningene var sterke:

– Dette handler ikke om fremmedfrykt eller fremmedhat, i utgangspunktet er det sånn at det følger en del kriminalitet med disse mottakene, sier den opprørte ryddetrioen.

Se video her (artikkelen fortsetter under):

Det er stor misnøye blant innbyggerne på Bolkesjø i Notodden, når det gjelder planleggingen av et transittmottak på det gamle hotellet.

Det er stor misnøye blant innbyggerne på Bolkesjø i Notodden, når det gjelder planleggingen av et transittmottak på det gamle hotellet.

Forståelsesfull ordfører

Ordfører i Notodden kommune Jørn Christensen forstår lokalbefolkningens reaksjoner. Han sier at kommunen ikke har kapasitet til å ta imot så mange asylsøkere, men innser at Bolkesjø egner seg som transittmottak.

– Etter hva jeg forstår har Bolkesjø hotell en stor kapasitet. Det som blir så feil her er størrelsesforholdet. Hadde man sagt at man skulle ta imot 10 prosent av bygdas befolkning hadde det vært noe helt annet.

Ordføreren håper dermed at UDI vil lytte til kommunens innspill.

– Det her er veldig tidlig i prosessen, det er ikke bestemt om det skal være et mottak der enda. Det er da viktig for oss å komme i dialog med kommunen og lokalsamfunnet, og vi tar gjerne i mot invitasjon til å snakke med dem, sier Christina Wilberg, avdelingsdirektør i UDI til NRK onsdag kveld.

Transittmottak

Gamle Bolkesjø hotell har plass til hele 530 personer. Det er det mangedoblede av innbyggertallet i Bolkesjø for øvrig.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark