Hopp til innhold

Klar for å kutte sement-CO2

Sementfabrikken Norcem i Brevik er i ferd med å installere nye testanlegg som skal fange CO2 fra fabrikkpipene.

Sementfabrikken Norcem i Brevik er i ferd med å installere nye testanlegg som skal fange CO2 fra fabrikkpipene.

Det første testanlegget er i ferd med å bli skrudd opp i sementfabrikken i Brevik. Noe av røyken fra de store fabrikkpipene skal ledes inn til tre anlegg som skal stå og gå samtidig. De tre skal jobbe med å rense teknologien samtidig. Teknologien som virker best, vil kanskje bli valgt til å brukes i et fullskala-anlegg.

Liv-Margrethe Bjerge ved Norcem

Prosjektleder ved Norcem, Liv-Margrethe Bjerge er spent på resultatene etter at testanleggene har blitt satt drift.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Det første anlegget er nå i ferd med å bli skrudd opp. Det er en konstruksjon med en membranteknologi fra NTNU, DNV Kema og det israelske selskapet Yodfath engineers. Denne skal lede gassen gjennom tynne membraner og dermed skille ut CO2.

Etter hvert skal også anlegg fra Aker Clean Carbons og det amerikanske selskapet Research Triangle Institute testes i Brevik. I tillegg skal Alstom Power prøve ut et anlegg som skal stå ved Universitetet i Darmstadt i Tyskland.

Norges største utslippspunkt

Produksjon av sement slipper ut enorme mengder CO2. På verdensbasis står sementfabrikkene for omkring 5 til 10 prosent av alle menneskeskapte utslipp av CO2. Utslippene tilsvarer omkring en og en halv milliarder privatbiler. Det vil si flere enn det finnes på jorden i dag.

Ser man bort fra industri knyttet til olje og gass, er Norcems sementfabrikk i Brevik Norges største utslippspunkt av CO2. Nå skal den altså brukes som base for internasjonal forskning.

– Dette prosjektet gjør vi nå på vegne av sementindustrien i Europa. Partnerne i prosjektet er Norcem / Heidelberg sement og ECRA (European cement

Hans Jörg Fell

Hans Jörg Fell ved Gassnova mener det er helt nødvendig å se på kutt i utslippene fra sementindustrien.

Foto: Lorentz Berg / NRK

research academy) og der er alle sementprodusentene i Europa med, sier prosjektleder ved Norcem Liv-Margrethe Bjerge.

Prislapp på 70 millioner

Noe av røyken som blir sendt til pipene skal ledes i rør til tre stasjoner på bakken. Her skal tre forskjellige anlegg stå samtidig og rense utslippene. I tillegg vil en stasjon stå i Tyskland. Den som gjør det best, skal det satses på.

Norske myndigheter har støttet prosjektet med omkring 70 millioner kroner gjennom Gassnova.

– Det vil være et helt nødvendig skritt for å komme videre, det sier Hans Jörg Fell som er teknologidirektør ved Gassnova.

Viktig milepæl

Han mener co2-fangst av utslippene fra sementindustrien er en av de viktigste måtene for å nå målet om å redusere menneskeskapte utslipp.

– Uten slike pilotprosjekt vil man aldri få i stand fullskalaprosjekter, så sånn sett er dette en viktig milepæl, sier Fell.

Frederic Hauge

Leder i Bellona, Fredric Hauge, omtaler det nye prosjektet som pionerarbeid.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I løpet av våren skal alle anleggene være i drift. Om tre år blir det klart om et testanlegg skal utvides til et fullskalaanlegg, som kanskje kan være i stand til å kutte CO2-utslippene totalt.

Pionerarbeid

– Det er helt avgjørende å ikke bare tenke CO2-fangst og lagring fra kull og gasskraftverk, men også fra industrielle Kilder. Det er et betydelig potensial både i Europa og internasjonalt, sier Leder i Bellona Frederic Hauge.

Han er veldig glad for det arbeidet Norcem nå har satt i gang.

Det er et viktig program vi trenger et felles samarbeid i Europa for å få fram denne teknologien til en akseptabel kostnad. Det har skjedd mye internasjonalt, og vi klarer ikke å løse klimautfordringene uten rense denne type industri. Det Norcem gjør er pionerarbeid som vi setter stor pris på, sier Hauge.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark