Hopp til innhold

Politimannen blir ikke tiltalt for drap

Politimannen fra Bamble blir ikke tiltalt for forsettlig drap på Linn Madelen Bråthen. Det har riksadvokaten avgjort i dag.

Linn Madelen Bråthen og politimannen

Den avskjedige politimannen fra Bamble blir ikke tiltalt for forsettlig drap. Bildet til venstre er tatt av et overvåkningskamera av politimannen og den avdøde Linn Madelen Bråthen på vei mot Breviksbrua.

Foto: Politiet/privat

Riksadvokaten har nå avgjort tiltalespørsmålet mot politimannen fra Bamble, som var siktet for drap på Linn Madelen Bråthen.

Riksadvokaten har konkludert med at det ikke er bevismessig grunnlag for å ta ut tiltale for forsettlig drap. Det skal derimot utferdiges en tiltale for å ha forlatt den avdøde Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand, med følge at hun omkom.

Funnet 3. august

Det var lørdag 3. august i fjor at 33 år gamle Linn Madelen Bråthen ble funnet død i vannet ved Sandøya utenfor Brevik. Kort tid etter ble en politimann ansatt i Telemark politidistrikt pågrepet og siktet for falsk forklaring etter dødsfallet.

Etter flere avhør av vitner skjerpet politiet siktelsen mot politimannen til å gjelde forsettlig drap på 33-åringen i midten av august. Politiet mente politimannen dyttet eller kastet den avdøde kvinnen utfor Breviksbrua natt til lørdag 3. august mellom klokken 03.40 og 04.00.

Les også:

Arne Lie

Forsvarer for den siktede politimannen, Arne Lie, er svært glad for at drapstiltalen er lagt bort. Han sier at hans klient har reagert med stor lettelse.

Foto: Rune Jensen / NRK
Politimannen er lettet

– På vegne av min klient er jeg veldig glad for at denne drapssiktelsen er lagt til side og lagt bort for godt, sier politimannens forsvarer Arne Lie til NRK.

Han forteller at hans klient er svært lettet, men ikke overrasket over riksadvokatens beslutning, når det gjelder drapstiltalen.

– Han reagerte med lettelse. Han føler at han nå har blitt trodd, og at hans forklaring har blitt lagt til grunn, sier advokat Lie.

Advokaten er imidlertid overrasket over at klienten altså tiltales for å ha forlatt Bråthen i såkalt «hjelpeløs tilstand», med døden til følge.

– Min klient har gitt uttrykk for at han hadde ingen tanke i det hele tatt om at fornærmede her skulle skade seg selv, langt mindre ta sitt eget liv.

– Krevende dag

Vibeke Hein Bæra på sitt kontor

Advokat Vibeke Hein Bæra sier det er en svært krevende dag for familien til Linn Madelen Bråthen. De har lenge håpet å få et svar på hva som skjedde på Breviksbrua den aktuelle natten.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Bistandsadvokat for familien til avdøde Linn Madelen Bråthen, Vibeke Hein Bæra, sier til NRK at de pårørende er svært skuffet over riksadvokatens konklusjon.

– Dette er en veldig krevende dag for dem. De har hele tiden håpet å få svar på hva som skjedde med Linn Madelen den natten på broen, og det gir ikke denne beslutningen.

Hun påpeker at saken har tatt lang tid, fra etterforskning og videre via statsadvokat og riksadvokat, og at familien i så måte har blitt forberedt på det som kunne komme.

– Man har jo tenkt tanken at dette er en vanskelig sak, rent bevismessig. Heller ikke de pårørende ønsker en feil tiltale, men de ønsker jo svar på hva som har skjedd den natten hun døde. Og deres håp blir den kommende rettssaken, sier Hein Bæra.

Var sikker på å bli frikjent

I oktober gikk forsvarer Lie til den siktede politimannen ut, og sa at hans klient var sikker på å bli frikjent.

– Han kjenner seg trygg på det endelige resultatet, sa Arne Lie til NRK.no den gang.

I midten av november kom konklusjonen fra Spesialenheten om at Telemark politidistrikt ikke hadde begått grov uforstand i tjenesten i etterforskningen av den siktede politimannen.

13. januar ble politimannen oppsagt fra sin stilling, nøyaktig fem måneder etter han ble suspendert.

Begrunnelsen for oppsigelsen var «manglende samsvar mellom polititjenestemannens forklaring for politiet og de fakta som politiet har skaffet i etterkant, samt en sammenblanding av politirollen og private forhold».

Politimester i Telemark Rita Kilvær sier at riksadvokatens tiltalebeslutning ikke påvirker deres avgjørelse om å avskjedige politimannen.

– Vi har valgt å avskjedige vedkommende på bakgrunn av falsk forklaring, og for vår del har vi ikke tatt stilling til nøyaktig det som skjedde på brua. Vi mener det som allerede er avdekt er alvorlig nok til at vedkommende ikke kan stå i sin stilling som polititjenestemann.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark