Hopp til innhold

Klager inn VG og TV2 etter politimann-identifisering

Den drapssiktede politimannen klager inn TV2 og VG for Pressens Faglige Utvalg etter identifiseringen av han.

Arne Lie.

Den drapssiktede politimannens forsvarer Arne Lie sier identifiseringen er en stor krenkelse overfor klienten, familien og vennene hans.

Foto: NRK

Det bekrefter hans forsvarer Arne Lie overfor NRK fredag ettermiddag.

Linn Madelen Bråthen og politimannen

Linn Madelen Bråthen og politimannen ble fanget av dette overvåkingskameraet utenfor Brotorvet samme natt som Bråthen ble funnet død.

Foto: Overvåkingsbilde/politiet

VG var først ut med fullt navn på den siktede politimannen i avis og på nett, før de også publiserte usladdede bilder av mannen. Nå går også TV2 ut med fullt navn og bilde.

– Det er nødvendig å markere at det går en grense et sted. Min klient sier det er en stor krenkelse overfor han, familien og vennene hans. De har ikke noe ansvar for den situasjonen han har kommet oppi, sier Lie.

Det var 3. august at Linn Madelen Bråthen ble funnet død ved Sandøya utenfor Brevik. Torsdag i forrige uke ble politimannen fra Telemark siktet for forsettlig drap på 33-åringen.

Politiet mener mannen kan ha dyttet eller kastet kvinnen utfor Breviksbrua.

– Ingen interesse for allmennheten

Arne Lie sier at klagen blir sendt inn etter et møte mellom han og klienten i dag. Der fikk politimannen vite at han er identifisert med fullt navn og bilde.

– Det har ingen interesse for folk hvilket navn denne polititjenestemannen har. Interessen for allmennheten må veies opp mot hvilken skade en slik identifisering gjør. Dette blir en stor ekstrabelastning for hans nærmeste, sier Lie.

Fungerende nyhetsredaktør i TV2, Niklas Lysvåg, sier han er kjent med at kanalen nå blir klaget inn for PFU.

– Vi skal besvare klagen så godt vi kan når den kommer, sier han i en kort kommentar til NRK.no.

Ansvarlig redaktør i VG Torry Pedersen skriver følgende i en epost til NRK fredag kveld:

– VG vil føre sin argumentasjon overfor PFU når klagen foreligger, og imøteser saksbehandlingen.

Les også:

Politiet reagerer

I dag kom det frem at politiet selv også reagerer, og oppfordrer pressen til å være mer forsiktig med identifisering i saker som denne.

– Politiets Fellesforbund syns det er negativt. Det har ingen sammenheng med at det i dette tilfellet er snakk om en politibetjent. Vi mener at det er et godt prinsipp i det norske rettssystemet at man ikke identifiseres før man eventuelt er dømt i en sak. Man er uskyldig inntil det motsatte er bevist og det syns vi gjelder i alle saker, uansett om det er en politimann, en snekker eller en it-konsulent for den slags skyld, sier Holmen til NRK.no.

– Avgjørende at han er politi

Ansvarlig redaktør i VG Torry Pedersen sier det at mannen er en polititjenestemann, har betydning for avisens beslutning om å identifisere.

– Politi er en av de få yrkesgruppene i Norge som er tildelt særlige maktmidler i yrkesutøvelsen. Det hviler da et særlig ansvar på hvordan de utøver sin virksomhet. Vi må forvente av politiet at de prøver å frembringe sannhet og hjelpe folk i nød. I dette tilfellet er det allerede avklart at det er avgitt falsk forklaring og at det ikke er slått alarm om en kvinne som etter politimannens oppfatning har mistet livet, sier Pedersen og fortsetter:

– I tillegg er denne politimannen siktet for den alvorligste forbrytelsen i norsk straffelov, nemlig drap, og en rettsinstans har på objektivt grunnlag kommet frem til at det er grunnlag for den mistanken.

Nektet intervju

Fungerende nyhetsredaktør i TV2, Niklas Lysvåg, bekrefter at advokat Arne Lie nektet å la seg intervjue foran TV2s kamera fredag ettermiddag. Han ville ha en bekreftelse på at TV-kanalen ikke skulle bruke navn og bilde på politimannen i nyhetsreportasjen. Det kunne ikke TV2 love.

– Vi vil ikke forandre på en prinsippavgjørelse, sier Lysvåg til Nrk.no.


Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark