Hopp til innhold

Petter Stordalen gir bort «tungtvannseiendom»

Stedet er knyttet til Tungtvannsaksjonen, og nå kan det bli både museum og klasserom på fjelleiendommen.

Petter Stordalen gir bort tungtvannshytte

Hyttene ble brukt i forbindelse med Tungtvannsaksjonene under 2. verdenskrig.

Foto: NRK

Det er bygninger på den 13.000 mål store eiendommen på grensen mellom Tinn og Seljord kommuner som hotellkongen gir bort.

– Dette er helt fantastisk, sier ordfører Steinar Bergsland i Tinn. Det er den såkalte Drengestua pluss en hytte til kommunen har fått tilgang til.

Vinteren 1943 lå flere soldater fra sabotasjegruppen Kompani Linge i dekning der før aksjonen mot tungtvannsfabrikken på Vemork.

– Viktig for å videreformidle historien

I tillegg til Drengestua skal det bli bygd en ny hytte hvor det blant annet vil være et klasserom. Ordføreren tror denne gaven vil ha veldig stor verdi for nye generasjoner.

– Det å få mulighet til å videreformidle historien til sabotørene og å få mulighet til å disponere disse hyttene betyr veldig mye, sier Bergsland.

I Drengestua kommer Hjemmefrontmuséet til å sette opp utstillinger.

Brukt av Grouse

Drengestua ble i sin tid brukt av forpartiet til gruppen med dekknavn Grouse. Gruppen bestod av Jens-Anton Poulsson, Arne Kjelstrup, Knut Haugland og Claus Helberg.

– Etter å ha landet midt på vidda, tok de seg inn på Drengestua mens de ventet på glideflyene som skulle lande, forteller Tor Nicolaysen på Rjukan fjellstue.

– Hytta fikk kallenavnet «Saueslakt» av sabotørene. Grunnen til det er at da de kom fram til hytta, fant de en sau og et lam som ikke hadde kommet seg hjem fra beitet.

Se episoden om Grouse her.

Da hotellkongen kjøpte stedet i 2005, vakte det oppmerksomhet. Stordalen ønsket da å rive hyttene på stedet og bygge opp nye. Det gikk Telemark fylkeskommune imot siden hyttene fra 1922 ble brukt som tilfluktssted for hjemmefronten under 2. verdenskrig.