Hopp til innhold

Pensjonister blir gjeldsslaver

Stadig flere pensjonister blir gjeldsslaver. Mange tar opp forbrukslån som de ikke klarer å betjene. Leder i pensjonistforening mener bankene må ta ansvar.

Pensjonister (Illustrasjonsfoto)

Bekymringsløs prat på benken, eller er det store lån som er samtaleemnet?

Foto: JONATHAN NEED

Tallet på tvangsinndrivingssaker som gjelder hus og leiligheter har gått ned, men det bekymringsfulle er at det er mange pensjonister som ikke klarer å gjøre opp for seg. Noe av forklaringen er at de har tatt opp pensjonistlån, såkalte «LEVEGodt» lån, som de ikke klarer å betjene.

– De tar opp lån i stedet for å spare til barnebarna, sier John Allum, som er kundeansvarlig i Tet Innfordring i Skien. I Telemark har det vært en nedgang når det gjelder tvangsinndriving av fast eiendom, hus og leiligheter.

Allum synes det er trist hvis noen pensjonister må gå fra huset sitt fordi de ikke klarer å betjene gjelden. Han bekrefter at det skjer.

Les også:

Flaue og skammer seg

Det som gir grunn til uro, er at det på landsplan har vært en økning på mellom 25 og 30 prosent i 2013 på pensjonister som ikke klarer å nedbetale lånet.

– Folk må planlegge økonomien sin. Det har vært lett å få lån.

Når det gjelder andre utestående fordringer, er det en oppgang på rundt 8 prosent, og det er ofte små beløp det dreier seg om.

John Allum forteller at det kan være snakk om egenandel hos legen for eksempel eller bibliotekregninger.

Han har møtt dem som har måttet la huset gå på tvangssalg.

– De er fortvila. De vet ikke hva de skal gjøre, de er flaue og redde for å ta kontakt. De skammer seg og vet ikke hva de skal si til barn og barnebarn, sier Allum.

Pensjonistforeningens leder kritisk

Leder i Telemark pensjonistforening Leif Jernquist er rystet over gjeldssituasjonen som mange eldre opplever.

– Det er urovekkende at dette skjer. Her er det snakk om eldre som har havnet i en situasjon som de aldri har vært oppi før, for de har klart seg gjennom livet uten å skylde penger. Så kommer de borti en forlokking fra bankens side.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Leif Jernquist

Leder i Telemark pensjonistforening Leif Jernquist er rystet over gjeldssituasjonen som mange eldre opplever, og mener bankene må være sitt ansvar bevisst for at eldre ikke skal komme i uføre.

Foto: Roald Marker

Han mener at bankene må ta sin klare del av ansvaret for at eldre havner i dette uføret.

– Det er klart at de eldre også må ta ansvar, men det kan diskuteres hvordan dette legges frem fra bankenes side. Bankene kan være din beste venn, men også din verste fiende.

Jernquist sier også at bankene også må opplyse de eldre om at de kan få økte utgifter i fremtiden, for eksempel på grunn av helsesituasjonen.

– Bankene sitter med så mye informasjon som de kan gi til den enkelte. Og kanskje er det noen som aldri har vært borti regnskap. Og jeg mener at det offentlige og bankene tar for lettvint på dette.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark