Hopp til innhold

Slik unngår du heteslag i varmen

Ved temperaturer over 33 grader øker faren for å få heteslag. Drikk mye, spis noe salt og opphold deg i skyggen for å unngå heteslag.

Vannglass

Illustrasjonsbilde: Væske er viktig i varmen.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Marcus Goplen starta ferien hjemme hos moren, der skulle han hjelpe til med å bygge en platting i varmen. Den første dagen i stekende sol og sterk varme gikk fint. Dagen derpå måtte han imidlertid stadig oftere ta pauser. Han følte seg ikke i form, men trodde samtidig ikke at han var syk.

– Midt på dagen, da jeg begynte å bli ferdig med plattingen, tok jeg pauser og jeg orka ikke å gå til sofaen engang. For sikkerhetsskyld tok jeg temperaturen for å sjekke om jeg kunne være dårlig, og da hadde jeg nesten 40 i feber, forteller han.

– Veldig ubehagelig

Usikker på om det var heteslag, søkte han på nettet. Han hadde feber og mageproblemer, men hadde verken vondt i halsen eller hodepine.

Marcus Goplen

Marcus Goplen synes det var svært ubehagelig.

Foto: privat
Jon Ørstavik

Hold væskeinntaket oppe, så man ikke blir dehydrer, sier Jon Ørstavik.

Foto: Privat

– Vi ringte legevakta for å høre hva vi kunne gjøre. De fortalte at det eneste som ville hjelpe var å kjøle meg ned med en kald klut, og ikke pakke meg inn. Jeg var kjempekald og ville helst ligge under en varm dyne, så jeg måtte, mot min egen vilje, ligge uten dyne og med kald klut. Det var veldig ubehagelig, men feberen gikk sakte, men sikkert ned.

Det tok to-tre dager før feberen gikk ned, men nesten en hel uke før han var helt tilbake i form.

– Det er nok noen som i utgangspunktet er unge og friske som blir påvirket av varmen. Særlig når temperaturen blir virkelig høy og over tretti grader, så ser vi en del som blir slitt ut fordi de er for fysisk aktive og ikke passer på temperatur og væskeinntak, forteller Jon Ørstavik, avdelingsdirektør ved Oslo legevakt.

– Hold væskeinntaket oppe

Ørstavik sier at det pleier å være lite aktivitet på legevakten om sommeren, siden mange reiser på ferie, men de har merket at mange sliter i den ekstreme varmeperioden.

I utgangspunktet er det eldre og personer med hjerte- og karsykdommer som er mest utsatt for overoppheting eller heteslag. Dette er en gruppe som kanskje ikke får i seg nok væske som igjen fører til at kroppen kommer ut av balanse.

Avdelingsdirektøren sier det er to ting man spesielt må passe på.

– Hold væskeinntaket oppe, så man ikke blir dehydrert. Eldre og personer som tar mange medisiner mister ofte tørstefølelsen, da kan det være kjekt å ha et glass foran seg og en rutine på å drikke litt ekstra, selv om man ikke kjenner tørsten så godt. Det andre vil være å holde temperaturen nede.

Ørstavik gir flere tips for å holde nettopp temperaturen nede. Blant annet lufting, å bruke vifte og fuktig tøy. For eksempel kan du henge vått håndkle over en vifte for å få en bedre nedkjølingseffekt. Samtidig bør du ikke trene for hardt ute når sola står på det varmeste.

– Det er nok sjeldent farlig å trene, men man kan risikere overoppheting og uttørring, sånn at man bør ta ned aktivitetsnivået litt. Og ikke gå for å sette rekorder, ha korte økter og tren på morgenkvisten og seint på kvelden, fremfor når det er varmest.