Hopp til innhold

Ordfører bekymret for politikerforakt

Hver tiende kommunepolitiker i Notodden og Porsgrunn har meldt seg ut av eget parti i løpet av valgperioden.

Jørn Christensen

Jørn Christensen, Høyre-ordfører i Notodden tror vinglete politikere fører til politikerforakt.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Både i Notodden og Porsgrunn har 12 prosent av kommunepolitikerne meldt seg ut av partiet de ble valgt inn for.

– Det bekymrer meg. Du får et uforutsigbart kommunestyre. Kommunestyrevalg er også et personvalg. Velgere har satt seg inn i et program, har tillit til enkeltpolitikere og stemmer på dem. Også har det varighet på i verste fall noen måneder, eller kanskje et år. Så bytter politikerne både politisk syn og parti, forklarer ordfører i Notodden kommune, Jørn Christensen.

Les: Grant Teigen ut av Frp

Les: Tøffe tak i Notodden Ap

Intern uro og splittelse

På Notodden har fem av 41 kommunestyrerepresentanter meldt seg ut av partiet de ble valgt inn for. De fleste kommer fra Arbeiderpartiet, der det har vært intern uro.

I Porsgrunn er seks av 49 bystyrerepresentanter registrert som uavhengige i denne perioden. En viktig årsak er splittelse i Fremskrittspartiet.

Christensen er bekymret for hvordan skiftene påvirker folks syn.

– Du kan selvfølgelig oppnå en forsterket politikerforakt. Man har ikke tillit til valgte politikere. Jeg mener at når du har sagt ja til å stå på liste må du legge så mye kvalitet i det at velgerne også kan ha tillit til deg. Ihvertfall gjennom den valgperioden, sier han.

Han tror dette er et problem i flere norske kommuner.

– Vi er ikke alene. Jeg får referat og informasjon fra en rekke kommuner som er i samme situasjon.

– Et demokratisk problem

Frank Aarebrot

Fran Aarebrot, professor i sammenlignende politikk mener det kan bli et demokratisk problem når politikere melder seg ut av partier i stort omfang.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, sier at det ikke er uvanlig at folk melder seg ut av partier.

– Men når det får et så stort omfang som på Notodden, så er det nok et demokratisk problem.

Aarebrot skisserer et bilde der vinglete politikere kunne ført til et større problem, dersom dersom ordførerens parti plutselig kom i mindretall.

– Da har velgerne valgt en ordfører og et parti som skal ta initiativ i budsjettsaker, også har ikke lenger det partiet flertall på grunn av enkeltrepresentanters sjeleliv og betraktninger om sin egen fortreffelighet.

Aarebrot mener det ligger et ansvar på partienes nominasjonskomiteer.

– Vi har jo nominasjonskomiteer for at de skal vurdere om kandidatene egner seg i den forstand at de slutter opp om det partiprogrammet som de er valgt på. Det er viktig at de ikke bare priser seg lykkelige over at de har funnet en kandidat, sier Aarebrot.

Les også: Få vil være politikere i Telemark