Hopp til innhold

Notodden og Rjukan er verdensarv

UNESCO har bestemt at Notodden og Rjukan hører til på lista over verdensarv.

Industriarbeidermuseet på Vemork

Vemork kraftstasjon sto ferdig i 1911.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Den norske delegasjonen kunne endelig slippe jubelen løs søndag formiddag. Da var det bestemt at Notodden og Rjukan får status som verdensarv på grunn av sin industrihistorie.

Terje Riis-Johansen

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen mener det vil ha mye å si for området at det har kommet med på UNESCOs verdensarvliste.

Foto: Dan Riis / Telemark fylkeskommune

– Det er en fantastisk dag for Telemark. Dette gir oss mulighet til å få oppmerksomhet i hele verden om den unike industrihistorien vi har, sier fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

Han karakteriserer det å havne på UNESCOs verdensarvliste som en ny start for Telemark fylke, og han mener det vil trekke flere turister til området.

– Jeg tror dette kommer til å bety mye i kroner og øre, sier Riis-Johansen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Telemarksdelegasjon i ekstase

Delegasjonen fra Telemark var svært fornøyde rett etter at UNESCOs avgjørelse ble kjent.

Foto: Kyrre Dahl / Radionytt

Har jobbet lenge med søknad

I 2009 ble området presentert som Norges kandidat til å komme med på verdensarvlista. Siden den gang har flere kommuner, fylkeskommunen og Riksantikvaren jobbet iherdig med søknaden.

I mai 2015 anbefalte UNESCOs rådgivende organ, ICOMOS, at Notodden/Rjukan skulle komme inn på lista og søndag formiddag ble det endelig vedtatt.

Forandret det norske samfunnet

Vemork kraftstasjon

Industriarbeidermuseet på Rjukan var tidligere en kraftstasjon som utnyttet vannkrafta til industrien.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Bakgrunnen for søknaden er Norsk Hydros anlegg for kunstgjødselproduksjon på Notodden og Rjukan. Fra begynnelsen av 1900-tallet, var dette en industriutvikling i verdensklasse. Ved bruk av norsk vannkraft, kunne man produsere kunstgjødsel som økte avlingene over hele verden.

Ifølge søknaden, er Norsk Hydros etablering på Notodden og Rjukan det best bevarte eksempelet i Norge på den andre industrielle revolusjon, hvor utnyttelsen av vannkraften i industriproduksjon forandret det norske samfunnet.

Fylkesordføreren sier at Rjukan og Notodden ble totalt forandret gjennom oppbygningen av Norsk Hydro og gjødselproduksjon.

– Anlegget forandret også verden fordi man startet med produksjon av kunstgjødsel her. Sånt sett er det både en lokal og global historie knyttet til det som skjedde på Rjukan og Notodden for over 100 år siden, sier Riis-Johansen.

Se tv-innslag om hvordan Rjukan utviklet seg (arkiv fra 1978)

– En stor dag

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mener det er en stor dag i dag. Fra ferie i Frankrike sender hun sin hilsen til Telemark. Hun karakteriserer verdensarv-tildelingen som historisk, og hun mener dette vil bli lagt merke til over hele verden.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft gleder seg over at Notodden og Rjukan har kommet med på UNESCOs verdensarvliste.

Se klima- og miljøminister Tine Sundtofts gratulasjon til Telemark etter at de kom med på verdensarvlista.

Stor feiring på sensommeren

Etter NRKs serie om tungtvannsaksjonen, har turiststrømmen økt. Den siste tidens økning blir likevel liten, sammenlignet med det som nå vil skje, mener fylkesordføreren.

– Dette kommer til å bli mye større. Jeg tror kultur- og historiebevisste turister rundt omkring i hele verden kommer til å tenke på Telemark når de legger opp reiseruten sin i Europa, sier Terje Riis-Johansen.

I slutten av august planlegges det en stor fest for å feire at Notodden og Rjukan har havnet på verdensarvlista.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark