Hopp til innhold

Elsykler skremmer nabolag – krever at foreldrene kommer på banen

SKIEN (NRK): Naboer til Mæla ungdomsskole i Skien har gruet seg til skolestart fordi de er redde for å bli påkjørt av såkalte elmopeder. – Helt ufattelig at det er lov for ungdommer å kjøre disse, sier rektor Torkild Evensen.

Elever ved Mæla ungdomsskole

SVÆRT POPULÆRE SYKLER: 14-åringene Kirsten Trippestad Hasvik, Vanja Rønjom Jansen og Sander Todal sier at elsykkel med hjelpemotor er blitt kjempepopulært.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Torkild Evensen og Brita Straume

Rektor Torkild Evensen og Brita Straume i Trygg Trafikk er forundret over at foreldre lar barna kjøre elsykler med trimmet hjelpemotor uten hjelm.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Den riktige betegnelsen er tråsykkel med elektrisk hjelpemotor. De ser ut som helt vanlige scootere, men kan kjøres på gang- og sykkelvei som vanlige tråsykler. Og mange av dem går ulovlig fort.

– Jeg synes disse fremkomstmidlene er veldig farlige, for mange kjører som tullebukker. Få bruker hjelm, de sitter mange ungdommer på samme sykkel, og det er lett å få de til å gå fortere, sier rektor ved Mæla ungdomsskole Torkild Evensen til NRK.

NRK har tidligere laget flere saker om elsykler med hjelpemotor. Politiet får stadig flere klager på dem, samtidig som salget øker.

– Kommer i drittfart

Ekteparet Agnes (73) og Rolf Hanssen (86) tør ikke lenger å gå sin daglige tur forbi skolen.

– Vi er redde for å bli påkjørt. De kommer i full fart mot oss, og bremser ikke ned før de er rett ved. I tillegg er det umulig å høre syklene når de kommer bakfra. De har ødelagt mye for nabolaget.

– Elevene selv sier til oss at de bremser ned når de ser andre på gangfeltet. Juger de?

– Begge deler. Noen kommer i drittfart, mens andre bremser litt ned, sier Rolf Hanssen.

Rolf og Agnes Hanssen

Ekteparet Rolf og Agnes Hanssen går ikke lenger tur ved Mæla ungdomsskole. De er redde for å bli kjørt på av elever på el-scootere.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Får telefoner hver dag

Brita Straume i Trygg Trafikk bekrefter at hun har fått mange telefoner den siste tiden.

– Jeg får daglig telefoner fra bekymrede eldre eller småbarnsforeldre. De melder om unge på elsykler som kjører kjempefort, de er ofte flere på samme sykkel uten hjelm, og tar ikke hensyn til andre, sier Straume.

14-åringene Kirsten Trippestad Hasvik, Vanja Rønjom Jansen og Sander Todal har alle elsykkel med hjelpemotor. De mener at de tar hensyn, selv om de ikke hadde reglene klart for seg da Trygg Trafikk stilte dem noen kontrollspørsmål.

Dag Thomassen

Trafikk-koordinator i politiet i Telemark, Dag Thomassen oppfordrer foreldre til å lese mer om elsyklene på nettet, og sjekke hvilke regler som gjelder.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Vi bremser alltid ned når vi ser det kommer noen. Vi kjører forsiktig, sier de.

Trafikk-koordinator i Telemark politidistrikt, Dag Thomassen sier de har fått svært mange henvendelser fra publikum om disse syklene den siste tiden.

– Det er jo ikke selve syklene som er trafikkfarlige, men de som sitter oppå. Mange av dem er i barneskolealder, og de har ikke trafikal kompetanse. Det kan være livsfarlig, sier han.

Her kan du se video av hvordan elsykkel med elektrisk hjelpemotor fungerer:

Se hvordan folk bruker el-sykler.