Hopp til innhold

Nå starter endelig Søve-arbeidet

Regjeringen har i dag sendt ut på anbud jobben med å rydde opp i det radioaktive avfallet ved Søve gruver i Telemark. Det er fem måneder etter skjema, men næringsminister Monica Mæland (H) er fornøyd.

Restene etter gruvedriften ved Søve

Restene etter gruvedriften ved Søve.

Foto: NRK

Arbeidet med å fjerne det radioaktive avfallet fra Søve gruver på Ulefoss i Telemark, skulle egentlig ha begynt om to uker.

Staten tar endelig ansvaret

I dag sendte Nærings- og fiskeridepartementet ut prosjektet på anbud - fem måneder etter skjema.

– Jeg er veldig fornøyd med at en sak som har versert i flere tiår endelig får en god løsning, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Det var ved Søve gruver det ble avslørt at metallet niob fra gruvene ble brukt i våpenproduksjon under andre verdenskrig og fram til fabrikken ble stengt i 1965. Statsselskapet A/S Norsk Bergverk drev Søve gruver frem til stengningen.

Ettersom selskapet var statseid har Nærings- og fiskeridepartementet påtatt seg ansvaret for å dekke kostnadene og sørge for gjennomføring av opprydningen av avfallet.

12. januar 1951 skrev kongeriket Norge en inntil nå hemmelig avtale med USA. De nylig frigitte dokumenter fra Riksarkivet som Brennpunkt har fått tak i, forteller hvordan en liten gruve ved Ulefoss i Telemark gjorde Norge svært delaktig i et av den kalde krigens mest skremmende våpeneksperimenter.

Kjemiingeniør Kristian Rostock måler det radioaktive avfallet i eit Brennpunktprogram i 2005.

Skulle begynt i april i år

Men i flere år var det en kamp mellom Telemark fylkeskommune og staten om hvem som hadde ansvaret for opprydningen av det radioaktive avfallet. Men høsten 2010 ble det bestemt at staten skulle ta hele regningen for oppryddingen.

Etter planen skulle prosjektet vært ute på anbud i desember 2013. Arbeidet skulle begynt i april i år.

Departementet opplyser i dag at det er satt av 20,5 millioner kroner til arbeidet.

Miljøtiltakene vil blant annet innebære fjerning av forurensede masser og lagring i godkjente deponi.

– Målet er at bruken av området ikke skal være hemmet av at det har vært radioaktivt avfall på stedet, når oppryddingen er ferdig, sier Mæland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark