Hopp til innhold

Slik blir hagen din vårfin

PORSGRUNN (NRK): Våren er rett rundt hjørnet, og det er på tide å friske opp i hagen. Her er gartnerens sju tips.

stemor

Alle blomster har sine blomstringsperioder. Om du vil ha blomster hele tiden, er det en fordel å plante blomster som har ulik blomstringstid. Her ser vi stemor.

Foto: Jeanett Pettersen / NRK

Viole Fjellstad

Gartner Viole Fjellstad mener man kan få det fint i hagen med noen enkle grep.

Foto: Jeanett Pettersen / NRK

Store blomsterbed i flotte farger, en hekk rett som en linjal og en grønn, velstelt plen. For mange er dette en våt vårdrøm, men det er faktisk mulig å oppnå uten for mye styr og stell. Her er gartnerens tips for hvordan hagen din kan bli vårfin.

Oversikten under er laget i samarbeid med Viole Fjellstad, gartner på Plantasjen Telemarksvingen i Porsgrunn.

1. Gå til anskaffelse av de viktigste redskapene

Hageredskaper

Du trenger ikke fylle opp garasjen med redskaper for å ordne i hagen.

Foto: Jeanett Pettersen / NRK

Om du ikke allerede har det liggende i garasjen eller kjelleren, er det noen redskaper du bør skaffe deg før du setter i gang. Du trenger en spade for å grave i jorda og en rake for å bli kvitt løv, rusk og rask som ligger rundt og gjør hagen stygg.

Du vil også ha behov for en saks. Her må du tenke over hva du har av buskas i hagen fra før, og hva du skal plante etter hvert. Om du skal plante blomster, er det også en fordel å gå til anskaffelse av noen hansker.

2. Velg blomster som tåler kulde

Stemor blomst

Stemor tåler litt frost, og vil klare seg ute nå i vårværet.

Foto: Jeanett Pettersen / NRK

Det kan fortsatt komme frost og kulde om natta. Velg derfor blomster som tåler ned til fem kuldegrader. Her kan du velge mellom løkplanter og stemor.

Stemoren som blomstrer nå om våren, er småblomstrende og krever lite vedlikehold. Den større blomstrende stemoren, som kommer senere på våren, krever litt mer arbeid for å holde seg fin. Da må du belage deg på å knipe av blomster som blir for lange.

3. Hold dyr unna plantene dine

Rådyrgeit med trillinger

Du kan forhindre at rådyr spiser plantene dine.

Foto: Trygve Forberg

Alle dyr har sine favorittblomster. Et dyr som ofte er en «plage» for blomsterbedet, er rådyr. Dersom du ønsker å holde dem unna hagen din, strør du litt blodmel i breddet ditt. Det er gjødsel som lukter litt blod. Dyrene liker ikke denne lukta og vil trekke seg tilbake.

4. Velg en god og riktig jord

vårlig stemning i Botanisk hage i Oslo

Du trenger ikke blakke deg på jord. Legg påfyllsjord i bunn, og bruk god jord på toppen. Sjekk hvor langt ned røttene til blomstene går.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det anbefales at du bytter ut jorden som er i blomsterkrukker. Planter som har stått der kan ha hatt sykdommer, og det kan ligge igjen i jorda. I større bed er ikke dette nødvendig, men også her blir jorda «sliten» og vil ha godt av litt gjødsel.

Det er viktig å velge riktig type jord til plantene. Har du Hortensia i hagen, trenger den sur jord. Bruker du en jord som ikke er sur, vil blomsten endre farge. Dersom du har roser, må du bruke en feit jord som inneholder gjødsel. Hvis roser får sur jord, vil de ikke vokse til en skikkelig rosebusk.

5. Få grønn plen

Hage

Det er håp for den gulbrune plenen din.

Foto: Signe Karin Hotvedt / NRK

I år kommer våren tidlig, og det er gode nyheter for plenen din. Når snøen forsvinner og det har blitt tørt, skal du rake plenen. Da gjør du plenen ren, og den får luft.

Det er mange som har en sur plen med mye mose. Her er trikset å bruke kalk, som kan strøs selv oppå snø. Den vil trekke ned i plenen når snøen smelter og fordele seg fint.

Om du har en plen som er i ganske bra stand, kan du bare strø med «trimgjødsel». Dette er en blanding av gjødsel og kalk, som vil gi god vekst på gresset ditt, og mosen vil legge seg under gresset og forsvinne etter hvert.

6. Gjødsle riktig

kalk

Kalk er bra for plenen din, men skal ikke brukes som gjødsel i blomsterbed. Ikke alle blomster tåler kalk.

Foto: Jeanett Pettersen / NRK

Våren er en bra tid for gjødsling fordi det er vått og kaldt i bakken, for gjødsel løser seg opp i kontakt med vann. Dersom du skal gjødsle når det begynner å bli varmere ute, er det viktig at du vanner. Når det er varmt og tørt vil plenen under gjødselkulene begynne å brenne når sola står på. For minst mulig arbeid kan det være lurt å sjekke værmeldingen og gjødsle på kvelden, hvis det er meldt regn dagen etter.

7. Skap påskestemning i hagen

Påskelilje

Påskeliljer kan settes ut allerede nå, blomsten tåler ned til fem kuldegrader.

Foto: Jeanett Pettersen / NRK

Planter du en løk fra påskelilje nå, vil den være i full blomst innen påske. Dersom du skulle være for sent ute når påska kommer, kan du sette den inn på kjøkken noen dager før du planter den ut. Med mye vann og varme, vokser den raskt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark