Hopp til innhold

Dette bør du gi til småfuglene om vinteren

Det er mange myter om fuglene på fuglebrettet. Kan du gi havregryn til småfuglene? Hva med svarte solsikkefrø og risengryn, og hva skjer om man stopper å mate småfuglene på vinteren?

Dompap på fuglebrettet

Dompap på fuglebrettet. Solsikkefrø er god mat for våre småfugler

Foto: Jan Erik Tangen

Roar Solheim

Roar Solheim, zoolog ved Agder naturmuseum og botanisk hage, sier at fugleforing gjør du for din egen trivsel skyld. Det kan du gjøre hele året og du kan ta pauser

Foto: Roar Solheim

– Småfugler kan nesten få hva som helst, bare det ikke er salt mat, sier Roar Solheim, zoolog ved Agder naturmuseum og botanisk hage.

De fleste får besøk av meiser og finker på fuglebrettet nå i vinter Og et populært frø er solsikkefrøet. Men det er ikke populært over alt. Det kan gi mye søl.

– Da kan man fore med mat som det blir mindre nedfall av. Da er meiseboller, halve kokosnøtter, fett og talg, og jordnøtter perfekt. Da jeg var liten, var det vanlig å bruke brødsmuler til gråspurven, gulspurven og dompappen. Det var først utpå 70-tallet at solsikkefrøene dukket opp, sier Solheim.

Les også:

Kan fuglene spise sorte frø?

Det har vært en del diskusjoner om hva slags type solsikkefrø fuglene kan spise. Noen har hevdet at de svarte solsikkefrøene er skadelige, og at fuglene kan få diare.

– Men så kommer det meldinger fra England og USA som sier at svarte solsikkefrø er helt greit å spise for fuglene. Så jeg er litt i villrede om hva som er det beste. Dersom fuglene spiser frøene, tror jeg ikke det er et stort problem for fuglene, sier zoologen.

Han har faktisk hatt erfaringer med det stikk motsatte.

– Jeg har hatt noen svarte og hvite solsikkefrø som fuglene faktisk ikke har villet ha. Uvisst av hvilken grunn, så jeg har vært litt frustrert over det, sier Solheim.

Kokosnøtt og hakkespett

En hakkespett som koser seg med kokos

Foto: Jan Erik Tangen

Juleneket

Snart begynner juletiden, og da er det tid for julenek. Men det er ikke sikkert at alle fuglene vil ha det.

– Det er bare noen få fuglearter som er interessert i korn. Gulspurv, gråspurv og kanskje pilfink spiser kornnek. Og så er ikke korn er så næringsrikt. Solsikkefrø er det mer energi og næring i, og da velger fuglene det i stedet. Og da kan du risikere at juleneket blir hengende tomt, sier zoologen.

Havregryn og ukokt ris

Et par andre myter er at havregryn sveller i magen på småfugl. En annen myte er at tradisjonen med å kaste ukokt ris på brudeparet, kan være farlig for fuglene når de spiser det etterpå. Zoologen sier at dette er spørsmål han ofte får om igjen.

– Jeg har ikke sett noe dokumentasjon på at fugler har hatt problemer eller har dødd på grunn av svelling i magen. Årsaken til det er at disse frøsortene blir malt opp og behandlet raskt i magen. I tillegg spiser mange av disse småfuglene småstein og sand som maler opp maten i magen. Og fordøyelsen går nok så fort at svelling ikke er noe problem, sier zoologen.

Blåmeis

Fett er en type mat småfuglene har lenge. Da kan blåmeisen få mattilskudd når du er borte

Foto: Jan Erik Tangen

Stoppe matingen

Hva skjer når man stopper å mate småfuglene om vinteren? Det er noe man har hørt flere ganger. Har man først begynt å mate, må man fortsette hele vinteren?

– Det er noen som tror og mener. Det er trist fordi det er noen som reiser bort en uke eller to om vinteren, og så tør de ikke å begynne å fore fuglene. Det er flere ting som gjør at man ikke trenger å ta hensyn til det. For fugleforing er svært utbredt. De fleste bor nær andre mennesker som forer fuglene. Er det plutselig slutt med foring et sted, så flyr bare fuglene til den neste forplassen, sier Solheim.

Han mener at om man fanget 30 småfugl ved fuglebrettet og ringmerket dem, og etter en måned fanget fugler igjen, ville det sannsynlig være 30 nye småfugler uten ring ved matbrettet.

– En annen ting er at dette er bare tilleggsforing. Fuglene klarer å finne mat ute hvis det plutselig blir tomt, sier Solheim.

– En tredje sak er at det går an å velge mat som varer lenge. For eksempler halve kokosnøtter og fett tar litt tid å hakke, sier zoologen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark